StoryEditorOCM
KalelargaTOČNO U PODNE

Duško Tanasković osuđen za hladnokrvnu likvidaciju na Zrću. Nije htio doći u sudnicu, evo koliko je dobio godina zatvora

Piše B.S.
25. ožujka 2024. - 12:08

Za hladnokrvnu likvidaciju na Zrću, 30-godišnji Duško Tanasković iz Kragujevca osuđen je na Županijskom sudu u Zadru u ponedjeljak na 19 godina zatvora. 

Sutkinja Ana Brkić izrekla mu je kaznu smatrajući da je kriv za sve ono za što se teretio u optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zadru. 

Tanasković nije bio u sudnici, sudu je dostavio pisanu obavijest da ne želi prisustvovati izricanju presude.

image

Sutkinja Ana Brkić

Jure Miskovic/Cropix

Suđenje mu je počelo u travnju prošle godine, a ključni dokaz je bila snimka likvidacije koju je zabilježila jedna od nadzornih kamera. Kod Tanaskovića je s njegovim otiscima pronađeno i oružje koje je koristio u ubojstvu Glock 17 i prigušivač, a na mjestu zločina i čahura metka koji je ispaljen u Vlaovića. Na mjestu zločina poronađeni su i opušci s Tanaskovićebim otiscima, a u odbačenoj torbi novac i ostatak streljiva.

Tanasković se teretio da je 25. kolovoza 2022. godine u 6:01 sati, na otoku Pagu, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac ubio 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića.

image

Ivica Škara, županijski drzavni odvjetnik i Boris Radman odvjetnik obitelji ubijenog
 

Jure Miskovic/Cropix

Po izlasku Vlaovića iz kluba, prišao mu je s leđa i, s ciljem da ga usmrti, iz pištolja iz neposredne blizine ispalio mu hitac u glavu. Vlaović je zadobio tešku i po život opasnu ozljedu glave od koje je preminuo na putu do zadarske Opće bolnice.

Tanasković se ranije u istrazi branio šutnjom i nikada nije otkrio motiv za ubojstvo Vlaovića, a iza kulisa se likvidacija povezivala sa sukobima dva najpoznatija narkoklana na Balkanu – kavačkog i škaljarskog, u kojem je u regiji i u inozemstvu je ubijeno više od deset osoba.

Nakon ubojstva razbio je mobitel, a novi dokazi do kojih je zadarsko tužiteljstvo došlo prisluškivanjem njegove ćelije u Zadru Visoki kazneni sud RH nije uvažio navodeći ih kao nezakonite jer su prikupljeni nakon što je Tanaskoviću suđenje već bilo odmaklo. Iako je iz tih tonskih zapisa i transkripata postalo jasno da je u planiranje ubojstva na paškom Zrću bilo uključeno više sudionika i pomagača, a Tanasković je za likvidaciju trebao dobiti novčanu nagradu, dokazi su proglašeni nezakonitima. Time je i odbačen zahtjev tužiteljstva da se optužnica iz ubojstva, odnosno kazne do 15 godina, prekvalificira u kazneno djelo teškog ubojstva iz koristoljublja, za koje je predviđena kazna i do 40 godina.

Jedno vrijeme je bio u Zatvoru u Zadru, no zbog sigurnosnih razloga u studenom prošle goidne prebačen je u Zatvor u Splitu.

image
Jure Miskovic/Cropix
23. travanj 2024 07:01