StoryEditorOCM
KalelargaSEZONA I DALJE TRAJE

Dvije jedrilice u istom danu udarile u most tijekom plovidbe prolazom Mali Ždrelac: jedna osoba ozlijeđena... Hoće li se konačno stvari promijeniti?

Piše Zadarski.hr
19. rujna 2022. - 10:54

Dvije jedrilice udarile su u mosnu konstrukciju tijekom plovidbe prolazom Mali Ždrelac, uslijed čega je jedna osoba ozlijeđena, dok su na jedrilicama nastala značajna oštećenja. Sukus je to još jednog dana u najprometnijem prolazu zadarskog kanala u kojem ne postoji tjedan a da minimalno jedna jedrilica ne žavrši "zakačena" za most. 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) jučer, 18. rujna u 12.00h zaprimila je dojavu voditelja jedrilice o udaru u mosnu konstrukciju, tijekom plovidbe prolazom Mali Ždrelac, zbog čega se dogodio lom jarbola, koji je pao u more te je predstavljao opasnost za plovidbu.

Službenici MRCC Rijeka o događaju su obavijestili Lučku kapetaniju Zadar, čiji službenici su dolaskom na poziciju ove pomorske nesreće obavili očevid o uzrocima nesreće, kojim su utvrđena značajna oštećenja nadgrađa jedrilice, no bez kritičnih oštećenja trupa i bez opasnosti od potonuća. Nitko od članova posade jedrilice nije ozlijeđen te je vlasniku naloženo organizirati komercijalni tegalj, odnosno, zbrinjavanje posade i plovila.

Nedugo nakon prvog udara, na istoj poziciji u 13.15h u mosnu konstrukciju udarila je druga jedrilica i također ostala bez jarbola, o čemu su službenici LK Zadar izvijestili MRCC Rijeku.

image

druga je nesreća uslijedila nedugo nakon

Lazar Gulen/DdpČ/Facebook/

U ovoj pomorskoj nesreći osim materijalne štete, nažalost, ozlijeđena je jedna članica osmeročlane posade te su je službenici Lučke kapetanije Zadar evakuirali sa jedrilice i prevezli u Kukljicu, gdje su ozlijeđenu preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje, a vlasniku oštećene jedrilice izdan je nalog za komercijalno zbrinjavanje posade i oštećenog plovila.

Iako jedrilice u charteru već odavno imaju naljepnice i posebna upozorenja za strane skipere kako ne mogu proći ispod mosta, sve je izgleda uzalud. Na mostu je, nravano, jasno naglašena visina mosta gdje stoji i upozorenje na njegovu visinu. 

image

visina mosta

Facebook/Slobodna Dalmacija
02. prosinac 2022 19:00