StoryEditorOCM
KalelargaOPREZNO NA INTERNETU

Dvoje Zadrana kupovalo mobitele na jednoj društvenoj mreži, uređaje nisu dobili, a pokradeni su za 490 i za 200 eura!

Piše M.K.
25. siječnja 2023. - 09:54

Zadarska policija provodi kriminalistička istraživanja u svezi računalnih prijevara u kojima je oštećeno dvoje hrvatskih državljana kada su putem internetskih aplikacija kupovali određene proizvode.

Naime, oboje su proteklih dana na jednoj društvenoj mreži pokušali kupiti mobitel te su naposljetku ostali materijalno oštećeni.

Tako je 35-godišnjakinja početkom tjedna na jednoj od društvenih mreža pronašla oglas za povoljnu kupnju mobitela te je s nepoznatom osobom dogovorila kupnju. Pri „dogovaranju“ o načinu uplate, bez prethodne provjere je ustupila je svoje osobne podatke virtualnom prodavaču tako da je broj svoje bankovne kartice unijela u poslani link, a koji je potom s njezinog računa podignuo iznos od 490 eura.

Nadalje, 35-godišnji muškarac se krajem mjeseca studenog prošle godine javio na internetski oglas ženske osobe o povoljnoj prodaji mobitela na društvenoj mreži, da bi potom nepoznatoj osobi na bankovni račun uplatio iznos od 200 eura, a mobitel nije dobio.

Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, građane policija opetovano poziva na oprez i savjetuje:

- ne plaćajte račune putem internetskih aplikacija već kod isporuke robe,

- ne ustupajte svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice,

- koristite dovoljno jake lozinke te na različitim internet stranicama i društvenim mrežama ne koristite iste lozinke,

- dobro razmislite kakve podatke i sadržaje dijelite putem društvenih mreža,

- on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične),

- uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji na broj 192 ili e-mailom, čak i ako niste postali žrtvom.

Detaljni savjeti o prevenciji internet prijevara mogu se pronaći i na mrežnim stranicama EUROPOLA: https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/documents/hr.pdf

09. lipanj 2023 12:26