StoryEditorOCM
KalelargaOGRADA PRIJEPORA

Erlić: Najbolje bi bilo da ograde na Muraju uopće nema, ali ovo je kompromis zbog sigurnosti ljudi. Bilo bi preopasno bez nje

Piše Mišel Kalajžić
29. svibnja 2020. - 08:44

Nakon dugogodišnjih apela, čemu je prethodilo i nekoliko slučajeva padova turista, na bedemima oko stare zadarske gradske jezgre, počelo je postavljanje zaštitne ograde u okviru projekta uređenja tog dijela grada koji se financira sredstvima Europske unije.

- Od samih početaka projekta ograda je sastavni dio uređenja. Iskomunicirano je to na relaciji projektant - konzervatori. Zbog činjenice da je na velikom dijelu bedema parapetni zid prilično nizak bio i prije, a sad će biti još i niži jer je na nekim dijelovima povećana podloga pa je zid postao još niži, čak do visine koljena, isprojektirana je zaštitna ograda. Inače bi to postalo vrlo opasno, pogotovo jer bedem pretvaramo u šetnicu na kojoj će biti djece, roditelja... zbilja bi bilo preopasno bez ograde. To je, naravno, trebalo biti koordinirano s konzervatorima i oni su imali svoje uvjete, tako da je oko svega bilo dosta razgovora. S njihovog aspekta trebalo se paziti da ograda previše ne strši i narušava izgled bedema. Zbog toga se ne postavlja na zidove, već unutar njih i najmanje je uočljiva koliko može biti. Bit će postavljena na većini bedema gdje je opasno, a izostavljena samo na djelovima gdje će postojati hortikulturna barijera, objasnio je Šime Erlić, gradski pročelnik za EU projekte.

- Ograda ne bi smjela biti postavljena na zid. S aspekta zaštite kulture najbolje bi bilo da ograde uopće nema, tako da je ovo jedan kompromis zbog sigurnosti ljudi koje moramo zaštititi jer bi rizik bio prevelik - kazao je Erlić.

Radovi na Muraju dobro napreduju i mogli bi u završnu fazu ući već u rujnu. Unatoč problemima zbog epidemije koronavirusa, radovi na obnovi bedema nisu prestali, već se uglavnom odvijaju prema planovima.

19. travanj 2024 23:41