StoryEditorOCM
KalelargaONO KAD JE DOSADNO

Evo kako Zadar slavi pet godina od upisa bedema na listu UNESCO-a: nedostaje samo komorni orkestar i recitacija...

Piše Iva Ivanac
6. srpnja 2022. - 15:26

Zadar će u petak zajedno s Bergamom, Palmanovom, Peschierom del Garda, Kotorom i Šibenikom obilježiti pet godina upisa gradskih bedema na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Zadarski fortifikacijsku sustav uvršten je kao dio obrambenog sustava Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća.

Prošla godina obilježavanja upisa zadarskih bedema na listu UNESCO organizirana je kroz program "Zagrli Zadar" na puno zabavniji način, prilagođen građanima i turistima. Na četiri pozornice na Muraju održavale su se kazališne predstave, jazz izvedbe, nastupi ansambala te koncert Psihomodo Popa. Ove godine na "okruglu" obljetnicu netko je odlučio ugasiti zabavu pa ćemo upis na svjetsku listu "proslaviti" konferencijom za medije, izložbom i turističkim turama. 

U Koncertnoj dvorani braće Bersa u 10 sati održat će se konferencija "Pet godina s UNESCO-m", u 12 sati na Bedemima zadarskih pobuna (Bastion sv. Roka) otvorenje je izložbe Pavuše Vežića i Antonije Mlikote pod nazivom "Zadar, tijelo i duh grada", a od petka do nedjelje, svaki dan u 9 i 19:30 sati, Udruga turističkih vodiča Zadra - Donat organizirat će besplatne obilaske zadarskog fortifikacijskog sustava na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Možda je razlog ovoj nemaštovito organiziranoj obljetnici taj što Šibenik i Zadar svoja događanja koordiniraju. Prošle se godine večernja svečanost održala na zadarskim bedemima, a jutarnja u Šibeniku. Ove godine su uloge zamijenjene, a šibenski večernji program upotpunit će turistička tura tvrđavom Sv. Nikole, glazbeni recital gitariste Ante Stošića, a kao vrhunac večeri navode otvorenje gostujuće izložbe Miljenka Domijana i Bruna Diklića pod nazivom "Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća".

Šteta što Zadrani u svoj program nisu uvrstili komorni orkestar i recitaciju da upotpune atmosferu i da građani, kako navode iz Grada, zagrle Zadar i iskuse UNESCO. 

16. travanj 2024 16:17