StoryEditorOCM
KalelargaNASILJE KOD BENKOVCA

Fešta okončana ružnim scenama, uhićeni se žale na policijsku brutalnost. Sve je snimljeno

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
17. kolovoza 2020. - 13:08

Lokalna fešta u Korlatu u benkovačkom kraju u subotu u gluho doba noći, nakon fajrunta, kulminirala je policijskim postupanjem i prijavama protiv trojice mladića M.Z. (33), T.Ž. (23) i M.M. (24). Rezultat postupanja su kaznene prijave protiv sve trojice za prisilu prema službenoj osobi, dok se najstarijeg tereti i za kazneno djelo prijetnje policajcu.

Dio postupanja snimio je, kako doznajemo, najmlađi uhićeni akter.

Prema službenoj informaciji PU zadarske, policajci iz Benkovca su proveli istraživanje nad tri osobe od kojih se 33-godišnjak opirao i prijetio policajcu, dok su druga dvojica policajce odgurivala i udarala.

- Prilikom intervencije policijskih službenika u Korlatu u subotu u 2.15 sati, a povodom narušavanja javnog reda i mira, 33-godišnjak se opirao i vrijeđao policajce. Potom su im prišli 24-godišnjak i 23-godišnjak te su policajce odgurivali i tukli rukama nakon čega su se udaljili, dok je 33-godišnjak uz uporabu sredstava prisile priveden u policijske prostorije. Po dovršetku obrade, sva trojica su uz kaznene prijave predana pritvorskom nadzorniku. Također, te večeri su i 31-godišnjak te drugi 23-godišnjak vrijeđali policajce pa su uz optužni prijedlog privedeni na Prekršajni sud Općinskog suda u Zadru – kažu iz zadarske policije.
Svaka priča ima i svoju drugu stranu.

Sestra najmlađeg uhićenog L.Ž., kaže da policijsko izvješće nije sasvim točno i poziva se na snimku postupanja čiji je autor njezin brat.

- U selu kraj škole na igralištu imali smo feštu te smo dobili dozvolu do 2 sata iza ponoći. Policajci su svevrijeme tijekom večeri bili tamo i osiguravali okupljanje. Sjedili su u autu i stalno su sa šanka dobivali pića. U dva ujutro smo muziku ugasili, a policajci su došli da nas i rekli da se raziđemo. Tad su M.Z.-a pokušali legitimirati, ali on kod sebe nije imao osobnu pa su otišli do auta s njim. Tad je policajac počeo vikati: 'Ja sam policija. Daj osobnu. Ja sam policija...' Ubrzo je tog dečka srušio na pod i tukao. Tad stiže i drugi policajac koji nam prijeti da će izvadit pištolj, ali je izvadio pendrek i počeo udarati po zraku, a jednog dečka je i udario. Policajac je vikao dalje: 'Ja sam vlast' te skinuo uniformu. Ubrzo je stiglo pojačanje. Interventna policija je došla i vidjeli su da su im kolege pijane, ali su počeli galamiti da tko je pijan – priča za Jutarnji L.Ž., sestra autora videa ustvrdivši da je 33-godišnji M.Z. zbog svog ponašanja opravdano uhićen. Međutim, dodaje, da je njezin brat pobjegao kući s videom koji je dokaz pa je uhićen ujutro tek.

- Brat je prijavljen da je napao policajca s leđa, a taj policajac je imao krv sprijeda od dečka kojeg je tukao. Pa se pitam ako tvrde da je napadnut s leđa, odakle mu krv sprijeda? Žalosno je da se štiti policajce koji su u prekršaju – mišljenja je još L.Ž.

Poslali smo upit PU zadarskoj jesu li policijski službenici možda bili alkoholirizani kako sugeriraju svjedoci i je li njihovo postupanje dovedeno u sumnju ili je sve bilo po pravilima službe. Kada dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.

Na snimci koja traje 3 minute i 7 sekundi može se vidjeti djelić policijskog postupanja, ali ne i sve što sestra autora videa tvrdi jer se video u jednom trenutku prekida. S obzirom da se sve odvija pod okriljem noći, policajac je u jednom trenu, dok je M.Z. izvoljevao oko legitimiranja, upalio lampu prema njegovu licu te strpljvo ponavljao: 'Daj osobnu. Ja sam policija i ima da me slušaš'.

- Skolni tu lampu – naredio je zapovjedno M.Z. na što mu policajac kaže da neće pa kršitelj zakona potom diže ruku te mu policajac zatim kaže da ruku spusti dolje.

- Skloni tu lampu od mojih očiju – urlajući je nakon toga M.Z. se obratio policajcu čije je strpljenje bilo na kušnji do tada već nekoliko minuta.

- Na koga vičeš? Ajmo osobnu. Ajmo tko će sada vikat. Ja sada vičem. Sada policija viče. Ajmo osobnu. Daj mi tvoju osobnu. - poderanim glasom iz petnih je žila izvikivao policajac dalje te je došlo do naguravanja i psovki kojima je M.Z. počastio organe reda.

Uzastopce mu je psovao majku, a okupljeni su vidjevši da stvar izmiče kontroli, kao i autor videa, pa su glasno molili sve da se smire i raziđu.

- Ajmo momci razlaz. Smirite se. Polako momci. Stanite. Sve je snimljeno od početka do kraja...- rekao je autor videa koji je jutro poslije uhićen.

26. travanj 2024 14:49