StoryEditorOCM
KalelargaBURA STOLJEĆA OSTAVILA PUSTOŠ IZA SEBE

Frane Skoblar: Oštećenja koja su nastala u kampu u Zatonu sanirat će se vrlo brzo. Mi normalno pripremamo sezonu

Piše M. Kalajžić
26. veljače 2019. - 09:47
kamp_zaton11-250219


Orkanska bura pričinila je velike štete u "Turisthotelovu" resortu u Zatonu.

Jak vjetar porušio je dosta stabala, a neka su pala i na montažne kućice – apartmane u kampu, ali sve se štete već saniraju. Slična se situacija dogodila i prije pet godina, kad je nevrijeme također pričinilo oštećenja u turističkom naselju Zaton, ali i tada je vrlo brzo sve bilo sanirano, pa su u "Turisthotelu" uvjereni da će tako biti i ovaj put.

– Bilo je šteta, ima dosta slomljenih borova, ali već smo danas imali sastanak, dolaze pojačane ekipe i već smo pristupili sanaciji svih oštećenja, a tamo gdje je raslinje stradalo, zasadit će se novo bilje. Bura je napravila dosta štete, ne pamti se takav vjetar kao proteklog vikenda. Srušen je i dio ograde, stupova, ploča, ali – da odmah naglasim – neće biti nikakva katastrofa. Sve je pokriveno osiguranjem, tako da tvrtka neće biti na gubitku, a oštećenja koja su nastala zbog polomljenih stabala i grana sanirat će se vrlo brzo. Mi normalno pripremamo sezonu i neće biti nikakvih problema što se toga tiče. Uostalom, do sezone ima još dosta vremena i sve će biti pripremljeno u najboljem redu kao i do sada – kaže direktor "Turisthotela" Frane Skoblar.

Velike su štete pričinjene i na privatnim kućama na području Nina, Zatona i Privlake, gdje je uglavnom došlo do oštećenja krovova, u većoj ili manjoj mjeri. Šteta ima i u zadarskom zaleđu, gdje su stradale i poljoprivredne kulture. U pojedinim maslinicima, vjetar je slomio ili iščupao na desetke stabala maslina, a još se zbrajaju štete na ostalim poljoprivrednim kulturama.

Teško je za sada reći koliki je novčani iznos materijalnih šteta što ih je "bura stoljeća" prouzročila na zadarskom području, jer se slomljena stabla, ograde, znakovi još uklanjaju. Ponegdje stanje izgleda gore nego što jest, a ima i područja, poput park-šume Musapstan, gdje je na jednom prostoru uništeno na stotine stabala koje sad treba raskrčiti i očistiti. Bit će puno posla na saniranju posljedica nevremena, ali najvažnije je da nitko nije stradao.
Ostaje na kraju pitanje hoće li zadarski županBožidar Longin proglasiti elementarnu nepogodu, što bi se nakon prikupljanja svih informacija vjerojatno trebalo znati tijekom idućih nekoliko dana. Ako se i proglasi, bit će to mala utjeha (naknada) vlasnicima oštećenih objekata, što se pokazalo i na primjeru katastrofalnog povodnja koji je pogodio Zadar 2017. godine.

 

Velike su štete pričinjene i na privatnim kućama na području Nina, Zatona i Privlake, gdje je uglavnom došlo do oštećenja krovova. Šteta ima i u zadarskom zaleđu, gdje su stradale i poljoprivredne kulture
19. travanj 2024 12:56