StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: DAN OBRANE GRADA

General Mladen Markač: Reći ću nešto što bih želio da čuje cijela Hrvatska - Zadar je junak Domovinskog rata!

Piše M.K.
6. listopada 2018. - 17:04
dan_obrane3-061018

Zadar je u subotu obilježio Dan obrane grada - 27 godina od dana kad je zaustavljen pokušaj osvajanja Zadra od agresora iz Srbije i JNA.

Na svečanosti održanoj pored spomen obilježja na Dračevcu gdje se nalazi uništeni tenk kojim su agresori pokušali ući u opkoljeni Zadar, okupili su se brojni uzvanici iz vojnog, policijskog i političkog života Zadra i Hrvatske, te predstavnici braniteljskih udruga i članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, kao i pripadnici drugih postrojbi iz Hrvatske koji su se borili u Zadru, među kojima imotski branitelji i članovi 4. gardijske brigade.

Njima se obratio izaslanik Predsjednice RH general Mladen Markač koji je čestitao Dan obrane grada Zadra.

- Dozvolite mi da kažem samo jednu važnu riječ, a volio bih da je čuje cijela Hrvatska: Junak! Grad Zadar je junak Domovinskog rata! I to nitko ne može osporiti. Ako kažem da su branitelji Zadra časno branili i obranili svoj grad, onda moram reći: čast se stiče djelima, a oni su to pokazali u Domovinskom ratu. Nisu oni branili i obranili samo Zadar već i čitavu Zadarsku županiju i republiku Hrvatsku. Na svim bojištima u Domovinskoim ratu bili su Zadranke i Zadrani. Hvala vam za to dragi prijatelji. U ime predsjednice upućujem posebnu zahvalu svim braniteljima Zadra, zato što ste se junački i časno oduprijeli srpskom agresoru, što ste bili i ostali vjerni svojoj domovini – rekao je Markač koji je podsjetio i na sve povijesne i političke okolnosti u kojima je počela agresija na Zadar i Hrvatsku, kao i na turbulentna razdoblja nakon rata.

- I na Međunarodnom sudu pravde morali smo pobijediti i tamo su nam priznali: imali ste obrambeni i oslobodilački, ali i časni rat. Mi Hrvati moramo biti ponosni na takvo djelo i povijest, tako da svako hrvatsko dijete može reći „moj tata bio je hrvatski branitelj“. To je naša zajednica dužna učiniti prema nama braniteljima.

Nismo političari, ali ćemo reći svima: Hrvatska moja sretna budi, neka te vode dobri, pošteni i sposobni ljudi. Poruka s ovog skupa glasi: sve naše mlade kolege koje nose hrvatsku odoru i hrvatski grb, neka služe svojoj domovini časno i profesionalno, kao što smo to činili i mi veterani Domovinskog rata. Ponosni smo na svoju oružanu silu, bez obzira jesu li u njoj 1991. godine bili dragovoljci, hrvatski policajci, vojnici… Bitno je to da mi živimo u slobodnoj i neovisnoj, suverenoj Republici Hrvatskoj i da vlastitim snagama možemo graditi bolji život za sve koji žive u Republici Hrvatskoj – rekao je Markač u Zadru.
 

01. svibanj 2024 15:36