StoryEditorOCM
KalelargaJUTROS U GAŽENICI

Glavatu želvu u mreži pronašla posada ribarskog broda Opat, progutala je udicu! Odmah je počela borba za njeno spašavanje...

Piše Mišel Kalajžić
23. veljače 2020. - 14:29
Ribarski brod Opat izvukao u mreži glavatu želvu s progutanom udicom. Prebačena je u Veterinarsku ambulantu Puntamika u Zadru kako bi joj se spasio životLuka Gerlanc Cropix

Posada ribarice "Opat" spasila je u moru glavatu želvu koju su donijeli u luku Gaženica l u nedjelju ujutro. Kornjača im se zaplela u mrežu, a kad su je izvukli na brod, primijetili su da joj iz usta viri najlon udice koju je progutala duboko u utrobu.
Želva je duga 50 centimetara i nazvana je Opat po ribarskom brodu koji ju je našao.

Odmah je nazvan veterinar Marino Mirčeta iz Veterinarske ambulante Puntamika koji ju je pregledao i prebacio kod sebe u ambulantu. Pokušao je tijekom dana izvaditi udicu koja se nalazi u želucu, a ako ne uspije, sutra slijedi operacija kako bi se kornjaču kirurški spasilo od nepoželjnog "zalogaja".

Napravljen je i RTG snimka želuca kako bi se vidjelo gdje je točno udica zapela. Veterinar Mirčeta već je nekoliko puta spašavao živote glavatim želvama i ima iskustva u tome. Ukoliko uspije izvaditi udicu, kornjača će odmah biti vraćena u more, a bude li trebala na operaciju, bit će pozvani stručnjaci iz Instituta iz Pule kako bi se uspješno oporavila u uvjetima koji su joj potrebni.

Kornjači Opat želimo puno sreće, a sve pohvale momčadi istoimenog ribarskog broda i veterinaru Mirčeti.

19. travanj 2024 18:10