StoryEditorOCM
KalelargaU ZALEĐU ZADRA

‘Gledala sam tursku sapunicu, inače ih pratim. Pio je vino sve više. Počeo me vrijeđati, a kad sam izašla iz kuće stavio mi je nož pod vrat!‘

Piše B.S.
24. ožujka 2023. - 21:30

- Vratio se sa dvije litre vina u boci. Tada je pomalo pio vino koje je kupio. Taj smo dan gledali televiziju i bilo je sve u redu. Ja sam gledala jednu tursku sapunicu, inače ih pratim., a on je pio vino sve više i više. Sjedio je u kuhinji na stolici i gledao je televiziju, a flaša vina bila je ispred njega. Tada me počeo vrijeđati da sam kurvetina, da se sastajem s nekim. 

Nisam više mogla slušati to njegovo vrijeđanje, pa sam izišla ispred kuće i tako ostala. On je ostao u kući sa vinom, a onda je odjedanput izletio iz kuhinje ispred kuće i rekao joj da neće ja njemu ovo i ono. U ruci je imao nož sa kojim mi je prišao i stavio mi ga blizu vrata i govorio mi da će me zaklati, ali je ipak na kraju taj nož pustio i vratio gdje je bio u kuhinji - posvjedočila je izvanbračna partnerica 62-godišnjaka iz jednog ravnokotarskog mjesta u zadarskom zaleđu.

Na Općinskom sudu u Zadru osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine jer je izvanbračnoj supruzi pod utjecajem 1.31 promila alkohola prijetio smrću 10. veljače prošle godine.

Oko 21,30 sati najprije joj je rekao da je kurvetina, da bi joj, kada je izašla iz kuće, prišao s leđa, te joj stavio joj kuhinjski nož pod vrat i rekao joj: „Zaklat ću te!“, nakon čega je žena otrčala na cestu i nazvala policiju,

Na prvom ispitivanju u policiji i u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru opovrgnuo je kaznena djela navodeći kako njegova supruga laže - ‘99 posto‘. Naveo je da je točno da ju je psovao, ali da nož nije imao, već da je uzeo neku oko 40 centimetara dugu granu. Priznao je da gotovo svakodnevno konzumira vino i da je to kod njih - uobičajeno. 

Žena je na sudu pak ispričala kako s njim živi u izvanbračnoj zajednici negdje oko 25 godina. Kada se godinu ranije on razbolio, ona nije bila kući, već u Srbiji u Manastiru, na jednom krštenju. Nije je bilo oko deset dana, i tada ju je jedna osoba telefonom nazvala i rekla joj da je završio u bolnici na kirurškom. Iako je kada se vratila kući suprug uzimao Normabel i Plibex, sve se pogoršalo kada je počeo uzimati malo lijekove, pa malo alkohol.

Tada je postao problematičan, a ona nije smjela nikud ići, te bi joj ako bi otišla kod liječnika osma rekao da ima nekog udvarača.

- Što se tiče tog alkohola pio je vino, a znao je popiti po dvije litre dnevno. Govorila sam mu da ne pije taj alkohol jer mora piti lijekove, a alkohol i lijekovi ne idu zajedno, ali nije me slušao. Kada bi popio tog vina pomogala sam mu da se smjesti u krevet i da ne padne. Tada ne bi negodovao, nije se tome protivio. Znala sam ga i pokriti u krevetu - posvjedočila je žena koja je nakon incidenta smještena u Sigurnu kuću.

Sud mu je izrekao uvjetnu kaznu smatrajući da okrivljenik i bez izvršenja zatvorske kazne neće ubuduće činiti kaznena djela. Duljinu roka kušnje izraženu u uvjetnoj osudi sud je odmjerio uzimajući u obzir da sama kazna mora potaknuti počinitelje da ubuduće ne počine novo kazneno djelo, te da ista ujedno mora biti upozorenje i svim ostalim građanima da ne čine kaznena djela. Sud naime smatra da je rok kušnje od dvije godine dovoljno dugo razdoblje za postizanje specijalne i generalne prevencije.

 

 

 

19. travanj 2024 20:30