StoryEditorOCM
KalelargaIZRAVNO IZ JAPANA

Gradonačelnik Biograda položio vijenac za žrtve atomske bombe u Hirošimi. U Nagasakiju se završava snimanje dokumentarnog filma o njemu...

Piše Ivica Nevešćanin
6. kolovoza 2023. - 08:36
Ivan Knez na komemoraciji žrtvama atomske bombe u Parku mira u HirošimiIvica Nevešćanin/Slobodna Dalmacija

Gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez u nedjelju je položio vijenac za žrtve atomske bombe u Hirošimi, na dan kada su američke zračne snage prije 78 godina, točno u 8.15 sati, bacile prvu od dvije razorne bombe na Japan. Druga je bomba bačena tri dana kasnije, 9. kolovoza, na lučki grad Nagasaki. U oba napada izravno je poginulo više od sto tisuća ljudi, dok je od posljedica eksplozije u idućim danima još preminulo više od 200 tisuća stanovnika.

Američki napad izveden je s namjerom da se Japan, nakon poraza njemačkih snaga u Europi, natjera na što bržu kapitulaciju. Američke bombe tako su označile kraj Drugog svjetskog rata, ali i početak nuklearnog doba u kojem razorna moć atomskog oružja svakog dana zadnjih osam desetljeća odlučuje o sudbini čovječanstva.

Grad Biograd na Moru jedan je od dvanaest članova izvršnog odbora međunarodne organizacije Gradonačelnici mira koja se zalaže za potpunu zabranu nuklearnog oružja. Ivan Knez je tu dužnost preuzeo 2009. godine, samo godinu dana nakon učlanjenja u asocijaciju, i to kao najmanji grad u izvršnom odboru organizacije koja okuplja preko osam tisuću gradova iz cijelog svijeta, a u kojima živi više od milijarde ljudi..

- Biograd je mali grad, ali njegova uloga u Gradonačelnicima mira je velika. Danas smo tu u Hirošimi kako bi s japanskim narodom podijeli žalovanje za žrtvama nuklearnog napada. Od tih davnih dana do danas, svijet nije postao sigurnije mjesto što se tiče upotrebe nuklearnog oružja. Aktualna događanja u Ukrajini to nam najbolje pokazuju. Naša poruka je zato uvijek ista: želimo mir u svijetu, želimo svijet bez nuklearnog oružja. Ako zabranimo i uništimo nuklearno oružje, neće postojati ni opasnost od njegove upotrebe – poručuje gradonačelnik Biograda.

Večer prije komemoracije u Parku mira podignutom na mjestu hipocentra, Knez je sudjelovao na svečanoj večeri koju tradicionalno organizira domaćin, gradonačelnik Hirošime, ujedno i stalni predsjednik Gradonačelnika mira. Zadnjih deset godina tu dužnost obnaša Kazumi Matsui, 70-godišnji pravnik i član konzervativne Liberalno-demokratske stranke, dok je mjesto zamjenika predsjednika Gradonačelnika mira uvijek rezervirano za gradonačelnika Nagasakija.

Prvi put na komemoraciji u Hirošimi Knez je bio 2009. godine, kada je i Biograd izabran za člana izvršnog odbora, a ovaj drugi dolazak poklopio se sa završetkom snimanja dokumentarnog filma o ulozi Biograda u ovoj međunarodnoj organizaciji, prema scenariju i u režiji naše nagrađivane redateljice Irene Škorić. Prije ovogodišnjeg dolaska u Hirošimu i Nagasaki, filmska je ekipa 2019. pratila Knezov boravak u New Yorku gdje se u sklopu godišnje skupštine Gradonačelnika mira na East Riveru, susreo s visokim predstavnicima Ujedinjenih naroda.

Ivan Knez je 2018. dobio orden japanskog cara za zasluge na izgradnji mostova prijateljstva između Japana i Hrvatske. Knez je tako, uz fizičara Tončija Tadića i bivšeg veleposlanika Davorina Mlakara, postao tek treći Hrvat u povijesti koji je zaslužio carski Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom. Orden mu je službeno dodijelio bivši japanski premijer Shinzo Abe.

Kao član izvršnog odbora Gradonačelnika mira Knez je sudjelovao na dodjeli Nobelove nagrade za mir u Oslu 2017. godine, a u listopadu 2020. bio je na audijenciji kod pape Frane u Vatikanu.

Nakon Hirošime Knez će sudjelovati i na komemoraciji u Nagasakiju gdje bi trebala pasti zadnja klapa dokumentarnog filma o njemu.

30. travanj 2024 18:56