StoryEditorOCM
KalelargaNAJAVA SURADNJE

Gradonačelnik Branko Dukić i predsjednik Županijske komore Zadar Denis Ikić posjetili Drač u Albaniji

Piše Zadarski.hr
1. srpnja 2022. - 09:46

Na inicijativu veleposlanika Republike u Albaniji NJ. E. Riza Pode i na poziv gradonačelnice Grada Drača Emiriane Sako, gradonačelnik Branko Dukić boravio je u trodnevnom službenom radnom posjetu Draču zajedno s predsjednikom HGK Zadarske županije Denisom Ikićem., objavljeno je na WEB stranici Grada Zadra.

 Tijekom boravka u Draču, gradonačelnik je imao sastanke s predsjednikom Okruga Drač Emilianom Janijem, ravnateljem Lučke uprave Drač Pirrom Vëngu i rektoricom Sveučilišta u Draču Ksenaelom Sotirofski te se susreo s hrvatskim veleposlanikom u Republici Albaniji, Nj. E. Zlatkom Kramarićem.

Prilikom posjete predsjedniku Okruga Drač i gradonačelnici Drača, zadarsko izaslanstvo predstavilo je gospodarske potencijale Zadra i Zadarske županije, kao i dosadašnje dostignute ekonomske odnose. U konstruktivnim razgovorima i susretima s dionicima političkog i gospodarskog života Drača razmatrale su se moguće aktivnosti za unapređenje bilateralnih gospodarskih odnosa.

Radni sastanak gradonačelnika Dukića i predsjednika Županijske gospodarske komore Ikića Luci Drač s ravnateljem te luke Pirrom Vëngu nadovezao se na prošlogodišnji posjet ministra Olega Butkovića sa suradnicima Albaniji i Luci Drač i razgovorima koji su vođeni s ministricom infrastrukture i energetike o ključnim pitanjima prometne povezanosti i važnosti uključivanja Albanije u pan-europske koridore, mogućnosti prijenosa hrvatskog iskustva i znanja iz EU-integracijskog procesa i iz područja prometne tematike. Tom prilikom je hrvatska strana predložila uspostavu trajektne linije Zadar-Drač, za što su interes pokazali predstavnici luke Drač.

Na Sveučilištu „Aleksander Moisiu“ u Draču, koje broji više od 20 tisuća studenata, s rektoricom Ksenaelom Sotirofski rargovaralo se o postojećoj suradnji dvaju sveučilišta kroz studentske Erasmus programe.

Službeni susret s gradonačelnicom Drača Emirianom Sako na kojem se razgovaralo o mogućim područjima suradnje dvaju gradova zaključen je potpisivanjem Protokola o prijateljskim vezama i suradnji Grada Zadra i Grada Drača, kao prvi korak u administrativnom zbližavanju dvaju gradova.

19. travanj 2024 16:42