StoryEditorOCM
KalelargaGODIŠNJICA MALOIŠKOG USTANKA

Gradonačelnik Dukić: Ižani su podnijeli ogromnu žrtvu – njihovi ideali ostvareni su 90-ih godina

Piše Radio Zadar
26. srpnja 2017. - 22:11
iz1

U Malom Ižu danas svečanost u povodu 75. obljetnice Maloiškog ustanka. Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra u uvali Knež priredila je prigodni skup u suradnji s MO Mali Iž i MO Mali Iž – Porovac, javlja Radio Zadar.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić na skupu je istaknuo kako su ti odvažni boduli, ribar,i težaci goloruki pokrenuli ustanak za oslobođenje kraja i zemlje od okupatora: 

-Ovo malo i pitomo otočno mjesto podnijelo je ogromnu žrtvu. Prisjećamo se tih događaja i časnih Ižana koji su branili svoju opstojnost i slobodu, ali i žalimo što su se ti ideali slobode, antifašizma, demokracije i višestranačja ostvarili tek 90-ih godina kad je na čelu s doktorom Franjom Tuđmanom stvorena suvremena i demokratska Hrvatska - kazao je gradonačelnik Dukić. 

Stanovništvo Malog Iža obilježava ove godine 75. obljetnicu povijesnog događaja za kojeg je u povijesti prihvaćen naziv Maloiški Ustanak  26. srpnja 1942.godine.

Od 1.287 stanovnika Malog Iža , u NOB-u je sudjelovalo njih 415, a od toga je 146 žena. Poginulih i žrtava fašističkog terora ukupno je 204 od čega su 172 poginula u borbi, 30 su žrtve fašističkog terora - navodi  Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra. Još ih je 483 prošlo torture konc logora i zatvora. 

Današnji skup se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarović. Njezin izaslanik dožupan Šime Mršić je poručio kako su otočani iako miroljubivi, tada pokazali svoju čvrstu stranu: Njihov otpor talijanskim karabinjerima dio je borbe hrvatskog naroda za svoju opstojnost i bolji život, piše Radio Zadar.

21. veljača 2024 08:52