StoryEditorOCM
KalelargaSTIGLO NA NAPLATU

HDZ i HSP dobili kaznu od 20 tisuća kuna jer su na prošlim lokalnim izborima na listu u Općini Poličnik stavili samo jednu ženu!

Piše Iva Ivanac
28. rujna 2022. - 17:15

Političkim strankama na naplatu dolazi nepoštivanje Zakona o ravnopravnosti spolova na prošlim lokalnim izborima. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Hrvatska stranka prava (HSP) dobili su kazne u iznosu od po 20 tisuća kuna jer prilikom predaje izbornih lista na prošlim lokalnim izborima u Općini Poličnik nisu poštivali Zakon o ravnopravnosti spolova.

- Političke stranke su prilikom predlaganja izbornih lista propustile poštovati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena na listi. Kandidacijsku listu Općine Poličnik činilo je ukupno 13 muškaraca i jedna žena, stoji u presudi Općinskog prekršajnog suda u Splitu.

Okrivljenici su kazne u iznosu od 20 tisuća dužni platiti u roku od 30 dana, a ako ih plate u roku od tri dana od primitka rješenja, mogu platiti dvije trećine iznosa, odnosno 13.333,00 kuna.

Načelnika Općine Poličnik, Davora Lončara, smo upitali zbog čega se na njegovoj listi našla samo jedna žena.

- Ne odlučuje sam načelnik da će se na listi naći jedna žena. To je bila odluka Općinskog odbora HDZ-a i takvu odluku smo proveli. Nitko ovdje ne podcjenjuje žene, Bože sačuvaj, ali takva je bila odluka Općinskog odbora i mora se poštovati, zaključio je Lončar.

18. travanj 2024 10:52