StoryEditorOCM
KalelargaHNK ZADAR

Hoće li uskoro početi izgradnja nogometnog stadiona u Zadru: stigli milijuni iz Australije, evo kako bi se to moglo dogoditi...

Piše SPORT SD
17. listopada 2023. - 19:17

Gradsko vijeće Grada Zadra je većinom glasova donijelo Odluku kojom se prihvaća sklapanje Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa između HNK Zadar, investitora Marka Ivančića i Grada Zadra, objavio je HNK Zadar na službenoj stranici.

Investitor predstavlja grupu poslovnih ljudi, australskih Hrvata podrijetlom iz Zadra, koji uz australsko posjeduju i hrvatsko državljanstvo. Radi se o uspješnim vlasnicima nogometnog kluba FC McArthur Sydney, te vodećim ljudima FC Sydney United. Nakon pisma namjere, obvezujućeg  pisma, dokaza solventnosti i ponuđenog jamstva koje je jednoglasno prihvaćeno od strane prisutnih članova Skupštine HNK Zadar, investitori i Uprava HNK Zadra su obavili niz konstruktivnih razgovora s predstavnicima grada Zadra.

Jamstvo koje je dostavio investitor uključuje 100.000 eura pozajmice (koja se pretvara u kapital), 200.000 eura depozita kod javnog bilježnika i 700.000 eura zadužnice kako je i planirano u ponudi koja uključuje inicijalna ulaganja. Potpisivanjem Sporazuma navedeni iznos će se koristiti za podmirenje redovnih troškova Kluba. Također, investitor je dobio mogućnost formiranja većine u Skupštini HNK Zadar.

Investitor je iskazao namjeru investiranja u novi stadion s pomoćnom infrastrukturom, na lokaciji koju odredi Grad Zadar. U najkraćem mogućem roku Klub bi trebao ići u preoblikovanje u sportsko dioničko društvo na temelju Zakona o sportu, uz udio Grada od 25% + 1 dionicu i Investitora 75% – 1 dionicu te za navedeno ne postoje nikakve prepreke. Grad se obvezuje sufinancirati omladinski pogon u iznosu od 300.000 eura godišnje, osigurati korištenje sportske infrastrukture za Klub u opsegu i na način kako ju je Klub do sada koristio. Navedeno podrazumijeva da je Klub na upravljanje dobio nogometna igrališta Stanovi i Bagat na rok od 15 godina.

Sklapanjem Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa između HNK Zadar, Investitora i Grada Zadra osigurat će se pozitivan iskorak za razvoj Kluba i nogometa u cjelini. HNK Zadar je nositelj kvalitete na području Zadarske županije i šire, podrškom Grada Zadra i ulaskom Investitora se osigurava stabilnost te otvara prostor za progresivan napredak prve momčadi i strateško dugoročno pozicioniranje škole nogometa što se uzima kao primarni cilj s obzirom na talent mladih igrača i potencijale koje nudi zadarsko podneblje. Jaki HNK Zadar je nacionalni interes, interes NS Zadarske županije i svih klubova članica koji su velikim dijelom naslonjeni na kvalitetu koja dolazi iz škole nogometa kluba sa Stanova.

27. travanj 2024 12:24