StoryEditorOCM
KalelargaSUCI PODRŽALI ŠTRAJK

Hrvoje Visković: ‘Plaće službenika i namještenika u pravosuđu su ispod svih kriterija!‘

Piše B.S.
29. lipnja 2023. - 15:18

Predsjednik zadarskog ogranka Udruge hrvatskih sudaca, sudac Hrvoje Visković uputio je priopćenje za javnost u kojem je u ime ogranka izjavio kako suci podržavaju svoje službenike i namještenike u štrajku koji traje sad već četvrti tjedan.

- Naši službenici i namještenici su bitan kotačić koji nosi veliki doprinos našem radu, a svoj rad obavljaju krajnje odgovorno i vrijedno. Njihove plaće su ispod svih kriterija, a njihov posao nije ni približno sličan radu službenika u upravi i drugim javnim službama. Suci i službenici su jedan tim koji jedan bez drugoga ne funkcioniraju, rad službenika i rad suca je usko vezan, niti jedno ročište se ne može održati bez tog timskog rada - izjavio je Visković.

Dodao je kako je višegodišnja potplaćenost rezultirala osipanjem tih kadrova sa suda budući da doslovno svaki posao izvan pravosuđa ima daleko veća primanja.

- Na ovakav način se potpuno onemogućuje rad pravosuđa u cjelini, a s druge strane su očekivanja vrlo velika jer se od pravosuđa očekuje da riješi ključne probleme države - navodi predsjednik zadarskog ogranka Udruge hrvatskih sudaca,

- Službenici i namještenici u pravosuđu su dugi niz godina trpjeli loše plaće i strpljivo čekali da se riješi njihov status, međutim, uz postojeću inflaciju oni ostaju bez sredstava za normalnu životnu egzistenciju. Tvrdnje Ministarstva pravosuđa i uprave o povećanjem plaće u proteklom periodu su donekle točne, međutim bilo kakav postotak od premalih primanja ne predstavlja realno niti bitno povećanje. Stoga još jednom ističemo, da bez obzira na onemogućen rad u sudovima podržavamo njihovu pravednu borbu za temeljna radnička prava i dostojanstven život - naveo je u priopćenju. 

02. svibanj 2024 09:02