StoryEditorOCM
KalelargaSTRANAČKI ZADATAK

Imamo hit: predsjednik varaždinskog HDZ-a u Zadru brani Vladu od odgovornosti za plinsku aferu i napada Grbina zbog diplome njegove supruge!

Piše In
29. kolovoza 2022. - 15:02

Plinski skandal težak više od milijardu kuna koji trese Hrvatsku u Zadru je komentirao saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan.

Habijan ljetuje u okolici Zadra, a zašto je baš on izabran da komentira aferu u kojoj je teško oštećena INA, a ne netko od zadarskih saborskih zastupnika ili visokih stranačkih dužnosnika, nismo uspjeli doznati.

- Ovo je pokušaj da se za ugovor o kupoprodaji plina koji je sada pod istragom USKOK odgovornost prebaci na vladu RH je potpuno promašen. Iz kojeg razloga? Prije svega, odgovornost je na INA-i, što se tiče vlade RH mislim da svi dobro razumijemo kako sustav funkcionira, dakle da su neovisne institucije, kao što je prije svega Ured za sprječavanje pranja novca, kao što je Porezna uprava koji su sastavni dio Ministarstva financija, upravo tijela koja su u ovom slučaju pokrenula cijelu priču. Prema tome bitno je naglasiti da sustav funkcionira kad govorimo o vladi i ministarstvima i neovisnim institucijama - kazao je Habijan.

Kao drugu bitnu stvar za naglasiti saborski je zastupnik istaknuo „da funkcionira pravosuđe, koje je neovisno i samostalno, što cijelo vrijeme ističemo u HDZ-u, a ovo je još jedna dokaz”.

- Treća stvar, što je jako bitno, dakle Ured za sprečavanje pranja novca sukladno svojim ovlastima i zakona o sprječavanja pranja novca i financiranju terorizma, iskoristio je svoje ovlasti i blokirao je preko 800 milijuna kuna, blokirana je imovina u vrijednosti 3 milijuna eura, prema tome novac je na neki način ”spašen” i blokiran. Dokaz da sustav funkcionira – naglasio je Habijan i potom se osvrnuo na reakcije iz oporbe.

- Ono što oporba tijekom jučerašnjeg dana, pogotovo danas želi prikazati, potpuno je promašeno, dakle odgovornost nije na Vladi RH, nego prije svega na INA-i, to je danas rekao i ministar Filipović i ministar financija Primorac. Ono što također želim naglasiti je da je gospodin Grbin danas u svojoj izjavi zapravo pokazao određeno neznanje, pokazao je da on primjećuje očito samo stvari koje je pročitao u novinama. Čudno je da gospodin Grbin nije recimo primijetio da njegova supruga ima sumnjivu diplomu, čudno je da gospodin Grbin nije primijetio da je prijavljen na dva mjesta, a može biti samo na jedno, čudno je da nije primijetio kada je grlio svog stranačkog kolegu na glavnom trgu u Čakovcu za kojeg se kasnije ispostavilo da je čovjek koji ne govori istinu, odnosno laže. I sada taj SDP i taj gospodin Grbin dijeli lekcije i govori tko je odgovoran. Dakle to su stvari koje treba vrlo jasno razlučiti – rekao je Habijan ponovivši kako još jednom želi jasno naglasiti ulogu Ministarstva financija i Porezne uprave u otkrivanju ove afere, pogotovo ulogu Ureda za sprječavanje pranja novca jer „sve je to dio sustava, ako baš hoćete, i dio Vlade RH”.

- Dakle, paradoks je da oporba sada govori o odgovornosti vlade RH a upravo zahvaljujući organima, neovisnim i samostalnim institucijama je ova afera zaustavljena i novac je spašen – zaključio je Habijan, saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a u Varaždinu, kojem novinari nisu postavili nijedno pitanje. Pa ni ono kako komentira činjenicu da je glavni kreator ove najveće pljačke javnog novca u povijesti Hrvatske – član HDZ-a.

03. svibanj 2024 10:31