StoryEditorOCM
KalelargaFOTO&VIDEO

Ispred mjesnog kampa u Sv. Filipu i Jakovu planuo brod: požar ugašen, nema ozlijeđenih

Piše B.S.
5. lipnja 2023. - 17:12

Službenici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su u nedjelju, 4. lipnja, u 12.08 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 dojavu o požaru na brodici u moru, ispred mjesnog kampa u mjestu Sv. Filip i Jakov zaprimili su jučer, 4. lipnja, u 12.08 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112.

U koordinaciji sa MRCC Rijeka na poziciju nesreće angažirana je Javna vatrogasna postrojba JVP Zadar, čiji pripadnici su nedugo po dolasku ugasili požar na brodici, koja je ostala plutati na udaljenosti oko 30 metara od obale, a o nesreći je obavještena i Policijska postaja Biograd na moru.

Službenici LK Zadar potvrdili su da u nesreći nema stradalih niti ozlijeđenih, kao niti onečišćenja mora, a nakon što je opožarena olupina dotegljena i nasukana na oko 10 metara od obale gdje ne predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa, proveden je očevid o uzrocima požara.

Iz nadležnosti Lučke kapetanije Zadar vlasniku opožarene brodice izdan je nalog za uklanjanje olupine, koja bi tijekom današnjeg dana trebala biti izvađena iz mora i deponirana u luci Sv. Filip i Jakov, radi daljnjih izvida.

 

Službenici Lučke kapetanije Split isti su dan zaprimili dojavu MRCC Rijeka i o požaru na brodici kraj Krknjaša, Drvenik Veli, slijedom čega su isplovili prema dojavljenome mjestu pomorske nesreće.

Iz MRCC Rijeka na poziciju ove pomorske nesreće angažirano je Dobrovoljno vatrogasno društvo DVD Kaštela, čiji pripadnici su na požarište isplovili vatrogasnom brodicom, a o događaju je obaviještena i Postaja pomorske i aerodromske policije Split.

Dolaskom na poziciju službenici LK Split javili su prema Središnjici da među deset brodolomaca sa opožarene brodice nema stradalih niti ozlijeđenih, kao niti onečišćenja mora i morskog okoliša.

Službenici splitske Kapetanije u okviru očevidnih radnji utvrdili su da je brodicu tipa dvotrupne jedrilice imena „Gray Goose II“, duljine 13,96 metara, zastave Hrvatska te u vlasništvu hrvatske charter tvrtke zahvatio požar zbog trenutno nepoznatog uzroka.

Odmah po izbijanju požara putnici i članovi posade evakuirani su na brodice, koje su sidrile u blizini. Od deset spašenih brodolomaca osam je putnika, svi državljani Republike Francuske i dva člana posade, državljani Republike Hrvatske.

Temeljem izjave posade opožarene jedrilice u trenutku izbijanja požara u dva brodska spremnika preostalo je oko 700 litara pogonskog goriva tipa diesel, a jedrilica je od posljedica požara u 15.05 sati u potpunosti potonula. Mjesto potonuća osigurali su pripadnici DVD Kaštela plutajućim upijajućim branama, kojima su prikupili isteklo pogonsko gorivo.

Brodolomci su nakon davanja izjava službenicima LK Split prevezeni u Trogir, a očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavlja se u suradnji s policijskim službenicima. Lučka kapetanija Split regulirat će prema vlasniku daljnje postupanje s potonulom olupinom.

Budući da je opožarena jedrilica potonula na 10 metara dubine predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa, stoga se putem Obalne radio postaje ORP Split-radio upućuje radiooglas prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem, do prestanka opasnosti, odnosno, uklanjanja olupine.

- U cilju preveniranja pomorskih nesreća i nezgoda na moru, apeliramo na sve sudionike u pomorskom prometu, kao i rekreativce te kupače da se prije izlaska na more informiraju o svim aspektima plovidbe i boravka na moru, kao i da se tijekom plovidbe i drugih aktivnosti na moru pridržavaju sigurnosnih standarda poručuju iz Ministarstva.

25. rujan 2023 02:48