StoryEditorOCM
KalelargaDANAS POPODNE

Ispred zadarske bolnice niknuli šatori: vojska dala potporu s dvadeset ležaja za potrebe zdravstvenog zbrinjavanja oboljelih od korona virusa

Piše Zadarski.hr/MORH
11. rujna 2020. - 18:30

Zadarska županija broji rekordni broj aktivnih slučajeva od izbijanja pandemije te je Opća bolnica Zadar upravo zbog sve većeg broja oboljelih od korona virusa, donijela odluku da se ispred bolnice podignu dva šatora i kontejneri.

Kako stoji u priopćenju MORH-a, u cilju pružanja pomoći lokalnoj zajednici i institucijama civilnog društva u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa, pripadnici Zapovjedništva za potporu u petak, 11. rujna, pružili su potporu Općoj bolnici Zadar postavljanjem dva šatora Alaska s pripadajućim termogenima i agregatima te dvadeset ležaja za potrebe zdravstvenog zbrinjavanja oboljelih.

image
Morh

Dan ranije stigla su i tri stambena kontejnera za smještaj medicinskog osoblja i opreme potrebne za skrb o oboljelima. Šatore i kontejnere zatražila je Opća bolnica Zadar u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Zadarske županije i posredstvom Ravnateljstva civilne zaštite jer Zadarska županija svakodnevno bilježi 15 do 20 slučajeva oboljelih od koronavirusa, a najveći problem ogleda se u činjenici što veliki broj zaraženih bolesnika zahtjeva bolničko liječenje.

- Prema najavama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom jeseni očekuje se povećan broj oboljelih s težom kliničkom slikom, što nas je među ostalim primoralo da se pripremamo na nadolazeće razdoblje - istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina i dodao da je unatoč poduzetim mjerama i osiguranom prostoru za smještaj oboljelih od koronavirusa, zbog povećanog prijema bolesnika te nepredviđenih situacija smanjen raspoloživi broj stacionarnih kapaciteta bolnice.

Sukladno Odluci ministra obrane RH i zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, a temeljem zahtjeva Kliničkog bolničkog centra Split, za potrebe postavljanja šatora bilo je angažirano 12 pripadnika Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu s terenskom vojnom opremom (jedan šleper, kamion, viličar i kombi).

Bojna za opću logističku potporu je postrojba Zapovjedništva za potporu koja provodi logističku potporu u terenskim uvjetima kroz provođenje ključnih funkcija, aktivnosti i zadaća potrebnih za održivost elemenata snaga Hrvatske vojske u provedbi operacija. Navedena, kao i druga oprema kojom je Bojna opremljena, koristi se za različite zadaće iz okvira misije pomoći civilnim institucijama u zemlji, pomoć namjenskim službama u zaštiti i spašavanju ljudi i dobara te pomoć civilnim institucijama provedbom ostalih nevojnih zadaća.

image
Morh
24. travanj 2024 09:34