StoryEditorOCM
KalelargaMALI VAKULA

Velika prognoza za uskrsne blagdane za Dalmaciju i kontinent. Bit će svega od petka do ponedjeljka!

Piše Ivan Šolić/ Mali Vakula
28. ožujka 2024. - 16:31

USKRSNA JUŽINA

Atmosfera u danima koji su za nama, očekivano, u Dalmaciji nije bila dosadna. Nakon povećane koncentracije čestica pustinjskog pijeska tijekom jučerašnjega dana, u večernjim nas je satima zahvatila izražena oborinska grmljavinska pruga, s kojom je lokalno u kratko vrijeme pala obilnija kiša uz grmljavinu. U posljednjem vremenskom izvještaju na našem portalu, "obećali" smo vam Uskrs bez oborina, a iako se u međuvremenu što se tiče oborina nije puno toga promijenilo, zbog indirektnog utjecaja izražene ciklone nad Atlantskim oceanom biometeorološke prilike u Dalmaciji bit će vrlo nepovoljne, a otočanima koji izdaleka stižu proslaviti blagdan Uskrsa sa svojim obiteljima predlažemo da se na svoj škoj vrate najkasnije već sutra, jer očigledno je da će jugo ozbiljno narušiti odvijanje pomorskog prometa na Veliku subotu, za Uskrs, pa čak i na Uskrsni ponedjeljak!

VELIKI PETAK - PRETEŽNO SUNČANO UZ JUGO

Na kršćanski spomendan Isusove muke i smrti atmosfera će poštedjeti sudionike tradicionalnih procesija na Veliki petak. Dan će obilježiti jako i vrlo jako jugo, a iako njegove vrijednosti neće biti kao za vikend, meteoalarm DHMZ-a se oglasio i poziva na oprez! Prevladavat će pretežno sunčano vrijeme, a dojam će povremeno kvariti visoka, sterilna naoblaka, dok na oborine ne treba računati u Dalmaciji pa ni u ostatku Lijepe naše (uz iznimku šireg riječkog područja i Gorskog kotara, gdje može biti slabih oborina). Zbog južine i jutarnje će temperature zraka u Dalmaciji biti visoke (13 do 16 °C), a maksimalne dnevne od 16 do 20 °C.

VELIKA SUBOTA - PROBLEMATIČNO JUGO I POVEĆANE KONCENTRACIJE PRAŠINE U ZRAKU

Ovogodišnja priprema francuske salate i slastica za Uskrs mogla bi biti obilježena glavoboljom zbog vrlo jakog i olujnog juga, čije će vrijednosti eskalirati u drugom dijelu dana. Ako vaši praznici uključuju prijevoz trajektom ili katamaranom, nismo optimistični, ne čekajte subotu, a ako nemate izbora, pratite ažuriranja meteoalarma DHMZ-a, koji će za nadolazeće blagdane imati pune ruke posla. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, maksimalne dnevne u porastu. Pretežno sunčano, naročito ujutro, a sredinom dana će nam (ponovno) stići nova "porcija" čestica pustinjskog pijeska! S obzirom na sve navedeno, biometeorološke prilike će, iako neće biti oborina, biti poprilično nepovoljne.

USKRS - U SLAVONIJI TEMPERATURE ZRAKA BLIZU 30 °C!

Kao na Veliki petak i Veliku subotu, jugo će obilježiti i najveći kršćanski blagdan Uskrs, a nevjerojatno zvuči podatak kako će se maksimalne dnevne temperature zraka na krajnjem istoku zemlje opasno približiti vrijednosti od 30 °C, što znači da bi našim Slavoncima uz šunku i kuhana jaja ovaj Uskrs gotovo mogla zatrebati – krema za sunčanje! U Dalmaciji (zahvalimo moru) ipak neće doći do takvog "divljanja" temperature zraka, naime, maksimalna temperatura zraka u Dalmaciji za Uskrs ne bi smjela prijeći 22 °C. Sve više oblaka…

USKRSNI PONEDJELJAK - JUGO NE POPUŠTA, U DRUGOM DIJELU DANA STIŽU OBORINE

Maratonska partija juga nastavlja se i na Uskrsni ponedjeljak, a novost je pak ciklona i oborine prema kasnim poslijepodnevnim satima, koje će se proširiti sa sjeverozapada. U ponedjeljak navečer bi i jugo (konačno) trebalo oslabjeti, a dobra je vijest da bi se ciklona brzo trebala izmjestiti preko našeg područja...

27. travanj 2024 12:44