StoryEditorOCM
KalelargaSUNČANO, ALI NESTABILNO

Izdano upozorenje za cijelu Hrvatsku: Iz Slovenije stiže nova oluja, evo kakvo se vrijeme očekuje u Dalmaciji

Piše PSD
21. srpnja 2023. - 09:22

Kako javlja DHMZ, najveća vjerojatnost za lokalno grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj je poslijepodne i navečer.

Stranica Rain alarm javlja da nam stiže novo nevrijeme sa zapada, preko Slovenije.

Slovenska Agencija za okoliš javlja da su se rano jutros u blizini granice s Italijom stvorile dvije jače olujne ćelije koje putuju prema istoku. Prva je krenula u unutrašnjost Slovenije, a druga je zahvatila područje južno od Bovca. Također je izdano i narančasto upozorenje za cijelu Sloveniju zbog mogućih olujnih nevremena. Ponovno postoji opasnost od jačih udara vjetra, pljuskova i tuče, javlja N1 Slovenija.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Stranica Neurje.si javlja da se u Sloveniji danas i sutra može očekivati vrlo nestabilno vrijeme. Ponovno će se javiti snažna nevremena koja mogu prerasti u lokalne oluje. Grmljavinskih nevremena će biti gotovo u cijeloj zemlji, a ponegdje je moguća i jača tuča. Pljuskovi bi mogli izazvati i bujične poplave.

Danas će biti barem djelomice sunčano i nestabilno, javlja DHMZ. Na zapadu zemlje se očekuje kiša već prijepodne, a od sredine dana pljuskovi i grmljavina u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu. Pritom će pljuskovi lokalno biti izraženi, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar, osobito krajem dana.

Pritom će pljuskovi lokalno biti izraženi, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar, osobito krajem dana.

U Dalmaciji pretežno sunčano, a navečer su na sjevernom dijelu mogući pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jugozapadni i južni vjetar te jugo.

image
Nera Simic/

Najviša dnevna temperatura između 27 i 32, na Jadranu od 31 do 36 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za petak.

Za danas je DHMZ izdao upozorenja za cijelu zemlju. Narančasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena izdano je za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, riječku i splitsku regiju. Za dubrovačku regiju je na snazi crveno upozorenje zbog iznimno visokih temperatura, dok su zapadna obala Istre, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal u žutom, što označava potencijalno opasno vrijeme zbog vjetra.

Upozorenja su na snazi i za sutra, i to narančasto za područje Zagreba i Osijeka, crveno za sami jug zemlje, dok je ostatak Hrvatske za sutra označen žutom bojom.

image
Dragan Matic/Cropix
30. travanj 2024 13:02