StoryEditorOCM
KalelargaNEZAVISNA LISTA

Izražavamo empatiju za stanje u gradskoj upravi, ali blokada se mogla izbjeći da je bilo više želje kod vladajućih za transparetnim slaganjem proračuna

Piše zADARSKI.HR
6. siječnja 2023. - 14:42

Priopćenje Kluba nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Zadra kojeg nam je uputila Adela Frank prenosimo u cijelosti:

Klub nezavisnih vijećnika, ovim putem izražava empatiju vezanu uz kompliciranost trenutne problematike u gradskoj upravi te pronalaženja raspoloživih sredstava koja su neophodna za donošenje navedene Odluke gradonačelnika, potrebne za isplatu plaća svim zaposlenicima, proračunskim korisnicima, itd.

Međutim sve ovo se moglo izbjeći da se proračun slaže otvorenih karata.

Svima bi bilo lakše da je politika dijaloga urodila plodom te da se obratila pažnja na upozorenje i zamolbu magistra ekonomije Manola J. Birkića već na prvom sastanku Odbora za proračun i financije Grada Zadra.

Promjena dugogodišnje prakse netransparentnosti ugovornih obveza Grada Zadra evoluirala bi u pravedno rukovanje s raspoloživim financijskim sredstvima te bi se ista raspodijelila na adekvatan način, kakvog svi građani zaista zaslužuju sukladno njihovim potrebama.

Na svakom sastanku je tražio da se prilože računi, fakture, ugovorne obveze ili bilo koji dokument koji bi opravdao traženi iznos. Nažalost, nikada nije dobio traženi odgovor.

Upravo zbog ignoriranja zahtjeva gosp. Birkića vijećnici u trenutku pisanja amandmana nisu znali u kojim stavkama imaju prostora za manevar. 

U datom nam naknadnom obrazloženju pokazalo se kako su pojedine stavke bile u lipu iskorištene, a neke su po skoro 700 tisuća kuna premašene u potrebnim iznosima vezanih poslovnim ugovorima. Npr. predloženo je preko milijun kuna, a u biti je bilo potrebno samo 300 tisuća.

Takvim obrazloženjem ugovornih obveza Grada Zadra stječe se dojam skrivanja sredstava od građana. 

Također, da je bilo iti malo volje za unaprjeđenjem života grada Zadra i građana, tada bi se samo s ovom jednom stavkom pokrilo 95% spornih amandmana Kluba nezavisnih vijećnika tj. naših izvora za financiranje. 

Zaključak, moglo se sve pravodobno izbjeći  da nije prevladao financijski interes i kontrola sredstava od strane istih ljudi koji već tri desetljeća raspolažu novcem građana te ih drže u kontroliranom neznanju njihovih prava i zakonskih mogućnosti.

U nadi što bržeg rješavanja nastale situacije, Klub nezavisnih vijećnika stoji građanima grada Zadra na raspolaganju.

#iznarodazanarod

Konji-nezavisna lista za Grad Zadar 

S poštovanjem 

Klub nezavisnih vijećnika 

KGLB Enia Meštrovića 

26. travanj 2024 23:29