StoryEditorOCM
KalelargaIZBJEGAVAJTE IZLASKE

Izvadite debele kapute, početka tjedna u Dalmaciji smrznut će nas do kostiju: DHMZ izdao važno upozorenje, evo tko se mora posebno paziti!

Piše HINA
23. siječnja 2022. - 19:10

Početkom tjedna očekuje se velika i umjerena opasnost na hladne valove, posebice na dubrovačkom i splitskom području.

Velika opasnost od hladnih valova očekuje se na području Dubrovnika u ponedjeljak i utorak, a u srijedu umjerena, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u nedjelju.

Umjerena opasnost u prva tri dana očekuje se na području Splita, na području Osijeka u utorak i srijedu, a na području Rijeke i Karlovca u srijedu, stoji u upozorenju DHMZ-a na hladne valove.

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka: pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno. Odjenite više slojeva tople odjeće, osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

image
Josko Ponos/Cropix

U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju, napomenuli su iz DHMZ-a.

Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami i nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati: hitnu medicinsku službu - 194 ili Centar za žurne službe - 112.
 

28. svibanj 2024 16:46