StoryEditorOCM
KalelargaZAGONETNI STATUSI

Jure Zubčić najavio objavu više desetaka dokumenata koji se tiču povrata crkvene imovine: "Radi se o gotovo deset milijuna kvadrata!"

Piše Iva Ivanac
16. veljače 2022. - 10:39

Dva zagonetna statusa objavio je županijski vijećnik i predsjednik županijskog SDP-a u Zadru - Jure Zubčić. Prvi status nastao je nakon objave da će Dom Zadarske županije prijeći u vlasništvo Zadarske nadbiskupije, kao obeštećenje za oduzetu crkvenu imovinu u Zadru. Zubčić je u svom statusu najavio objavu većeg broja dokumenata.

- Kako Zadarska županija, a i država. Nisu transparentni u odnosu s darivanjem nekretnina Zadarskoj nadbiskupiji, onda ćemo to biti mi u njihovo ime, napisao je Zubčić, a potom u utorak navečer objavio status samo s brojkom: "9 milijuna 803 tisuće i 313 metara kvadratnih!"

O čemu je točno riječ, upitali smo županijskog vijećnika Zubčića.

- U posjedu smo nekoliko desetaka dokumenata, točnije sudskih rješenja koji se tiču povrata crkvene imovine. Crkvi se dosad vratilo u vlasništvo ili su ostvarili pravo na naknadu za oduzetu imovinu od oko 9 milijuna i 800 tisuća metara kvadratnih. Upravo zbog toga nema nikakvog smisla da im država poklanja zgradu na najatraktivnijoj lokaciji. S druge strane, država isplaćuje i Zadarskoj nadbiskupiji naknadu za oduzetu imovinu, govori Zubčić dodajući kako nitko ne provjerava koliko je Nadbiskupija dosada primila novaca za naknadu štete te jesu li već obeštećeni.

- S obzirom na količinu koja je vraćena pravo pitanje je koliko im je novca već uplaćeno i jesu li obeštećeni. Država treba štititi svoje interese i štititi svoje vlasništvo. No država, županija i grad ne štite javni interes i tu je problem. Trebamo jasno imati sve informacije kako se i gdje troši javni novac i kako se zastupaju interesi građana, govori Zubčić i naglašava kako prema vatikanskim ugovorima treba postojati komisija koja prati količinu vraćene zemlje i obeštećenja.

- Međutim o tome iz Vlade RH ni traga ni glasa, zaključuje Zubčić.

USKORO OPŠIRNIJE....

19. travanj 2024 21:35