StoryEditorOCM
KalelargaURBAN VS RURAL

Kako se mijenjao prostor na Jadranu prije dvije ili tri tisuće godina? Odgovor su dali znanstvenici koji su gostovali na Sveučilištu u Zadru

Piše A. V. Š.
9. lipnja 2024. - 18:06

Od 7. do 9. lipnja Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru organizirao je međunarodni znanstveni skup Međunarodnog istraživačkog centra jadranske povijesti i arheologije - CISA pod naslovom „Urban vs. Rural: Space, Evolution, and Transformation“.

Tema vodilja skupa je odnos urbanog i ruralnog, točnije, odnos onoga u gradu i izvan njega tijekom zadnjeg tisućljeća prije Krista i prvog tisućljeća po Kristu, a svojom kompleksnošću obuhvatio je široki spektar istraživačkih tema, kao npr. urbani razvoj, ruralnu naseljenost, odnos između urbanih i ruralnih okoliša, nekropole i ukope, arhitekturu i umjetnost, ceste i komunikacije, gospodarske aktivnosti u urbanim i/ili ruralnim (izvangradskim) područjima, demografska istraživanja i slično.

Znanstvenike iz Hrvatske, Francuske, Italije, Slovenije, Crne Gore i Albanije, kao i one koji su skup pratili videolinkom, u zgradi SEP pozdravio je prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

- Ova konferencija povjesničara održava se u povijesnoj zgradi bivše Tehničke škole, koja je izvanredan primjer arhitektonske revolucije, pretvarajući se iz povijesnog zdanja u moderni prostor koji sada obogaćuje obzore našeg sveučilišta. Njezin put reflektira generalnu temu ove konferencije – evoluciju i transformaciju prostora kroz vrijeme, rekao je Penezić.

Sudionici konferencije razmatrali su kompleksne veze između urbanih i ruralnih područja, fokusirajući se na dinamiku unutar samih gradova i okolice u dva obuhvaćena tisućljeća. Veliki vremenski raspon omogućio je širok raspon tema koje su izložene kroz tri dana trajanja skupa; organizaciju i percepcija pejzaža smrti u južnoj Apuliji u 4. i 3. stoljeću prije Krista (primjeri Mesagnea i Ugenta), željeznodobne jadranske tekstilne kulture u osvit urbanizacije, ulozi majke u gradu i ruralnu epigrafiku Liburnije, porast razine mora u Apuliji itd. Posljednjeg dan sudionici su imali vođenu turu liburnsko-rimskim municipijem Aserije i Aenone.

24. lipanj 2024 15:51