StoryEditorOCM
KalelargaSVE JE DOBRO PROŠLO

Kako su se lovci i zaštitnici prirode brzo organizirali da ćelavi ibis živ poleti iz Kruševa!

Piše M.M.
12. prosinca 2022. - 13:02

Ibis, jedna od najrjeđih i najcjenjenijih ptica u svijetu, ali i u Hrvatskoj, viđena je u Kruševu! 

Kako se ne bi ponovio scenarij od prije dvije godine kad su krivolovci ubili dva mužjaka ćelavog ibisa kod Vranskog jezera, lokalni lovci udružili su se zajedno s udrugom BIOM kako bi ova jedinka ćelavog ibisa iz Kruševa poletjela živa. 

- On je napravio migraciju i eto, zatekao se u našem selu. Pratili smo ga i kako je sletio u naseljeno područje, što nije dobro, napravili smo se kako bi ga zaštitili. Odmah smo upozorili mještane o kojoj se ptici radi te se nadali najboljem. Jer, nikad ne znate, mogu i djeca biti ta koja bi ga mogla ugroziti, ne samo krivolovci - ističe lovac Roko Pavić koji je dodao kako on i kolege i su u korak s vremenom i kako lov više nije samo i isključivo lov. 

image

Ćelavi ibis u Kruševu

Damir Sunko/Slobodna Dalmacija

- Mi smo prije svega postali zaštitnici prirode, uzgajamo životinje i štitimo ih. Tek nakon toga svega dolazi lov - naglasio je Pavić. 

- Srećom i po njega i po nas, odletio je iz Kruševa živ - zaključio je. 

nače, većina ove vrsta je ugrožena i zaštićena i u Hrvatskoj i u Europi, a u Hrvatskoj se primjećuje vrlo rijetko i tek na nekoliko dana.  U tom periodu mora biti zaštićen kako bi se očuvao smanjen broj primjeraka ove vrste. Ovo je izuzetno stara ptičja vrsta koja je živjela u Egiptu i koja se smatrala simbolom ljudske duše, ali danas ih na svijetu ima samo oko dvije stotine primjeraka.

Ova iznimno rijetka vrsta ibisa pod budnim je okom ornitologa koji se brinu za opstanak vrste pa je stavljena na popis strogo zaštićenih životinjskih vrsta.

04. svibanj 2024 03:22