StoryEditorOCM
KalelargaJAČA JUŽINA

Kiša i vjetar u cijeloj Hrvatskoj: stigla promjena vremena, iz DHMZ-a upozoravaju da bi neke rive zbog juga mogle biti poplavljene

Piše Hina, Jutarnji.hr
25. rujna 2020. - 08:22

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, mogući su odroni, a zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku, izvijestio je u petak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Danas će biti promjenljivo oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, a kiša će se sa sjevernog Jadrana tijekom prijepodneva proširiti na Dalmaciju i sjeverozapadne predjele, a u nastavku dana i na Slavoniju, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za petak.

Oborina će mjestimice biti obilna, osobito na Jadranu i u područjima uz njega, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, na sjevernom Jadranu i olujan, a u Dalmaciji jako i olujno jugo, u drugom dijelu dana te u noći u okretanju na južni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 23 i 28 °C, u gorju malo niža.

Vezano za naglu promjenu vremena jučer se oglasio i glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Ako ste pospaniji nego inače, te razdražljiviji, neraspoloženiji i bezvoljniji, boli vas glava i muče druge tegobe - jedan od uzroka može biti i skora znatna promjena vremena, zbog koje jača južina, a stručnjaci DHMZ-a objavili su i mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave, pa čak i posebno priopćenje!

Promjenu će nam donijeti premještanje ciklone i frontalnih poremećaja iz sjeverne Italije, ispred kojih će nam još tijekom petka dolaziti topliji zrak, a od subote osjetno hladniji, pa i za oko 10 °C. Stoga je tlak tijekom četvrtka počeo lagano padati, a do kraja petka će se strmoglaviti na oko 995 hPa, pa zatim usporenije rasti. No, na stabilnu atmosferu ne računajte do sljedećega tjedna. A i tada - možda, upozorio je Zoran Vakula.

Kako je i najavljeno, u petak su se gotovo svi krajevi Hrvatske, prenosi Jutarnji list, probudili po oblačnijem i vjetrovitijem danu od četvrtka, te mjestimičnoj kiši, a već prijepodne u nekim krajevima zabilježeni su pljuskovi s grmljavinom. Uz povremeno umjeren južni i jugoistočni vjetar temperatura će i dalje biti iznadprosječno visoka - ujutro najniža od 12 do 16 °C, a poslijepodne najviša od 26 °C u zapadnim krajevima do čak 29 °C u istočnim.

Razmjerno toplo i u središnjoj Hrvatskoj, ali ipak manje nego na istoku, uz najnižu jutarnju temperaturu od 12 do 15 °C, te poslijepodne najvišu između 24 i 27 °C. 

Još vjetrovitije će biti u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i obilnih pljuskova s grmljavinom, uz često i više od 50 litara kiše po četvornome metru. Osim zbog kiše i juga, neke bi rive mogle biti poplavljene i zbog južnog vjetra, poslijepodne i jugozapadnog - mnogima znanih kao oštro i lebić, otkriva Vakula. More će biti umjereno valovito i valovito, preme otvorenome i jače valovito. Uz malo ili čak nimalo sunca i vedrine temperatura zraka većinom će se malo mijenjati. U gorju će biti uglavnom od 14 do 20 °C, u unutrašnjosti Istre ujutro oko 14, poslijepodne pak 22 do 25, a na sjevernom Jadranu najniža 18 do 21 °C, najviša oko 24 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom malo toplije, također uz često obilnu kišu i grmljavinu, mjestimična olujna nevremena te ponegdje poplavljene rive, a moguće su i pijavice. I dok će se s njima suočavati rijetki, valove i jugo će primjećivati svi na otvorenome, pogotovo na moru. Nevolje prijete i zbog prolazno jakog, mjestimice na udare vjerojatno i olujnog oštra i lebića.

16. travanj 2024 17:08