StoryEditorOCM
KalelargaFOTO & VIDEO: DIJELOVE HRVATSKE VEĆ ZAHVATILA OGROMNA HLADNA FRONTA

Kiša poplavila Zadar, Vakula se oglasio s posljednjim upozorenjima

Piše Jutarnji.hr
2. listopada 2019. - 20:41
kisa_zadar4-021019

Nakon duljeg razdoblja iznadprosječne topline i južine, Hrvatsku je u srijedu počela zahvaćati izražena promjena vremena, koja je dijelove Dalmacije pogodila već u prijepodnevnim satima, a u međuvremenu je zabilježena i u Istri i na kvarnerskom području, dok je u poslijepodnevnim satima polako počela pristizati i u sjeverozapadne dijelove unutrašnjosti.

Kako je vidljivo na snimkama koje donosi portal Istramet, obilne kiše bilo je u Rovinju i Vodnjanu, u kojemu je nakon snažnog pljuska bilo i poplavljenih prometnica.

Video: Srdjan Kuruc / Istramet

Video: Ivan Thaimer / Istramet

Snažan pljusak pogodio je i Zadar u poslijepodnevnim satima, a uslijed obilne kiše su brojne gradske ulice bile poplavljene.

FOTOGALERIJA: Snažan pljusak u Zadru

Zadar, 021019.
Kisa koja je danas padala izazvala je poplave u svim gradskim ulicama s losijom odvodnjom oborinskih voda. U sat vremena mjerenje u meteoroloskoj postaji na Puntamici palo je 41 litara kise.
Na fotografiji: detalj sa Obale kneza Branimira.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX

 

Hrvatski autoklub izvještava da su kolnici mokri i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u prometnoj prognozi za četvrtak upozorava da će se također voziti po mokrim i skliskim kolnicima. Ujutro je u unutrašnjosti moguća mjestimična magla. Zbog bure očekuju se ograničenja prometa za pojedine skupine vozila na Jadranskoj magistrali (DC8), autocesti A6 Rijeka-Zagreb i autocesti A1 u podvelebitskom području, navode u HAK-u.

Specijalno priopćenje DHMZ-a

Kako je Državni hidrometeorološki zavod najavio u svojem specijalnom priopćenju povodom najavljene promjene vremena, fronta koja će pogoditi veći dio države stiže sa sjeverozapada kontinenta. Riječ je o hladnoj zračnoj masi, a istovremeno se i u Genovskom zaljevu formirala ciklona. Iz DHMZ-a su upozorili na mogućnost olujnog nevremena s izraženim pljuskovima i grmljavinom.

- Tijekom srijede i četvrtka lokalno može pasti i više od 80 litara kiše po četvornom metru, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Pritom postoji opasnost od lokalnog poplavljivanja i pojave bujičnih poplava, osobito u urbanim sredinama. Povremene će kiše biti u središnjim i istočnim krajevima, no ne očekuju se količine kao na Jadranu, navode u DHMZ-u.

- Osim oborine, pažnju treba usmjeriti i na vjetar jer će tijekom srijede na Jadranu puhati umjereno i jako jugo koje će u noći okrenuti najprije na sjeverozapadnjak, a zatim i buru. Podno Velebita bit će olujnih udara bure pa su izgledne poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu. Poteškoće, iako manje, moguće su i u unutrašnjosti gdje će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, upozorili su meteorolozi.

S prolaskom hladne fronte, u naše će krajeve stići hladan zrak te će sljedećih dana temperatura zraka biti osjetno niža, osobito u gorskim područjima.

Moguća nevera

Prema najnovijoj DHMZ-ovoj prognozi, objavljenoj u 15 sati, do kraja dana se sa zapada očekuje jače naoblačenje s kišom, često u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, ponajprije kasnije poslijepodne i navečer. Oborina lokalno može biti obilna, osobito na sjevernom Jadranu gdje je moguća i nevera. Umjeren jugozapadni vjetar navečer u okretanju na sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo, u noći na četvrtak na sjevernom dijelu okrenut će na buru te jačati. Najviša dnevna temperatura između 22 i 27 °C.

Za cijelu državu su putem Meteoalarma izdana upozorenja, narančasta za najveći dio priobalja, a žuta za krajnji jug Jadrana i kompletnu unutrašnjost.

 

U četvrtak pretežno oblačno s kišom, vjetrovito te osjetno svježije. Kiša će biti češća i izraženija u Dalmaciji gdje je moguće grmljavinsko nevrijeme. Prijepodne postupni prestanak kiše i razvedravanje sa zapada. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, koji će poslijepodne slabjeti. Na sjevernom Jadranu će puhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, koja će se se tijekom dana proširiti i na Dalmaciju. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, a najviša dnevna od 9 do 14, na Jadranu minimalna između 13 i 19, a maksimalna od 16 do 21 °C.

Za četvrtak je cijela država i dalje pod upozorenjima koje je DHMZ izdao putem Meteoalarma.

 

U petak djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano, a u subotu ponovno naoblačenje, mjestimice uz slabu kišu ili poneki pljusak, osobito u unutrašnjosti. Na kopnu vjetar slab, na Jadranu u petak umjerena i jaka bura, u subotu slabo do umjereno jugo, a u nedjelju ponovo bura. Osjetno svježije.

Vakula je rek'o

O hladnoj fronti koja nam stiže u srijedu poslijepodne oglasio se i glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula koji navodi da je lokalno obilnija kiša u prvom dijelu srijede samo uvod u još češću kišu koje će u mnogim krajevima biti u nastavku srijede i tijekom četvrtka. Mjestimice će biti još i izraženijih pljuskova s grmljavinom, a vrlo vjerojatno i olujnog nevremena, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

- Stoga će se vrijednostima poput onih izmjerenih u 14 sati na meteorološkim postajama DHMZ-a u Gospiću - 27 litara po četvornome metru, Zadru 38 litara i Rijeci 49 litara - priključiti mnogobrojne druge, gdjegod čak i veće, i to već u mjerenju u 20 sati, te posebice u četvrtak u 8 sati, mjestimice i kasnije, najavljuje Vakula i dodaje da su u prometu vrlo vjerojatna mjestimična usporavanja, zastoji pa i veće nevolje koje će prouzročiti vjetar - u većem dijelu unutrašnjosti vjerojatno samo kratkotrajno, a na Jadranu i uz njega i tijekom četvrtka.

- Bura će kasno navečer i osobito u noći zapuhati na sjevernom dijelu, a poslijepodne će doći i do juga Jadrana. Pritom će često biti jaka, s olujnim udarima, podno Velebita vjerojatno i orkanskima. I osjetan pad temperature bit će tema mnogobrojnih razgovora, a da smanjite vjerojatnost prehlada - pripremite već za četvrtak topliju obuću i odjeću. Trebat će i sljedećih dana - promjenljivih i osjetno hladnijih od prošlih. Uostalom, listopad je. I premda dugoročnije prognoze daju povećanu vjerojatnost srednje temperature zraka - i mjesečne i sezonske - barem malo više od prosjeka, sljedećih tjedan dana nećemo se baš nauživati topline. Dapače. Pri tlu je u unutrašnjosti moguć i slab mraz!, zaključuje Vakula.

23. travanj 2024 08:39