StoryEditorOCM
KalelargaSJETILI SE LEGENDE

KK Zadar predložio pokojnog Krešimira Ćosića za počasnog građanina Zadra

Piše Zadarski.hr
6. listopada 2023. - 08:36

Košarkaški klub Zadar predložio je Odboru za dodjelu javnih priznanja Grada Zadra proglašenje pok. Krešimira Ćosića počasnim građaninom grada Zadra.

Kako se ističe u prijedlogu, Krešimir Ćosić je u svojih 46 godina života zadužio Zadar i Hrvatsku svojim djelima i nesebičnim radom za dobrobit društva. Kroz svoju košarkašku igračku i trenersku karijeru promovirao je domovinu i grad Zadar te je kao ministar savjetnik u Hrvatskom veleposlanstvu u Washington D.C.-u u svojim posljednjim godinama života crpio svu svoju energiju u uspostavu i održavanju diplomatskih odnosa Hrvatske i SAD-a. Za svoj rad u veleposlanstvu, Amerikanci su mu dodijelili Freedom award za doprinos u promicanju mira i pomirbe svih etničkih grupa u Hrvatskoj.

Ćosić je odbio unosne ugovore profesionalca u SAD-u u 70-im godinama prošlog stoljeća kako bi se vratio u KK Zadar i postavio klub na noge, nakon čega se nižu uspjesi te Zadar postaje gradom košarke. Ljubav prema svojem gradu je pokazao u brojnim navratima gdje je često odbijao ponude iz inozemstva za priliku da unaprijedi košarku u Zadru. Ujedno je najtrofejniji hrvatski košarkaš te prvi Hrvat i treći stranac koji je ušao u Američku košarkašku kuću slavnih. Posthumno je dobio priznanje FIBA-e kao jedan je od 50 najboljih igrača svih vremena, priznanja FIBA Order of Merit za razvoj košarke u Europi, Nagrada Grada Zadra za životno djelo, nagrade Franjo Bučar i ogrlice reda Kneza Branimira.

Postoji preko 100 priznanja koje je dobio tijekom života i posthumno, ali njegova ljudskost, pozitivan duh i neiscrpno davanje je ono što ga čini građaninom kakvim svi trebaju težiti. Dan danas na spomen imena i prezimena Krešimira Ćosića u Europi i u svijetu veže se uspjeh, dobrota i Zadar, navodi se u prijedlogu.

Ćosić bi u studenom ove godine proslavio svoj 75. rođendan, pa je i to prilika da mu se čestita skromnim činom proglašenja počasnim građaninom Grada Zadra.

03. svibanj 2024 16:53