StoryEditorOCM
KalelargaNEKOLIKO LOKACIJA

Komunalni odjel uhvatio se promjene starih rasvjetnih tijela duž grada: evo gdje će se sve mijenjati za LED

Piše Zadarski.hr
14. ožujka 2022. - 16:20

Na području grada Zadra postoji 14.779 rasvjetnih tijela, od čega je samo 14 posto LED tehnologije. Komunalni odjela Grada Zadra već se neko vrijeme radi na tome da to situaciju poboljša.

- U skladu s financijskim mogućnostima usklađujemo se sa zahtjevima Zakona o zaštiti svjetlosnog onečišćenja – rekao je gradski pročelnik Robertino Dujela na posljednjem Kolegiju gradonačelnika te pojasnio što je sve do sada učinjeno po tom pitanju.

- Stari dotrajali stupovi javne rasvjete sa starim, velikim kuglama u perivoju Gospe od zdravlja zamijenjeni su novim ekološki prihvatljivim i povijesnoj jezgri primjerenim rasvjetnim rješenjima LED tehnologije. Također, u tijeku je i osposobljavanje rasvjete u Kapetanskom parku, kao i postavljanje novih rasvjetnih tijela na Providurovoj palači usuglašenim s konzervatorima putem IRENE projekta – istaknuo je Dujela.

Kako je dodao, zamijenit će i dotrajala rasvjetnih tijela na Putu Plovanije i postavljenje nove rasvjete u Ulici Matije Vlačića.

- Reagirali smo i u Ulici Benka Benkovića, zamjenom dotrajalih starih lampi u blizini križanja, te istim intervencijama i na Bokanjcu, nakon radova koji se rade u sklopu aglomeracije, baš kao i u Ulici Josipa Štolcera Slavenskog – rekao je Dujela.

Već nekoliko dana mnogi su sugrađani mogli vidjeli i radnike koji na zadarskom mostu rješavaju problem rasvjete ispod rukohvata.

- Nažalost, riječ je o starijoj verziji rasvjete na kojoj pokušavamo otkloniti smetnje u radu, premda i ona zahtijeva LED rješenje. Nastojat ćemo u skorijoj budućnosti i to riješiti - najavio je pročelnik Dujela.

06. svibanj 2024 03:52