StoryEditorOCM
KalelargaŠOKANTNO OTKRIĆE

Kraj izvora pitke vode u Lišanima Ostrovičkim bacili najmanje 50 vreća klaoničkog otpada!

Piše B.S.
31. kolovoza 2021. - 12:40

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv 72-godišnjaka i 49-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela protiv okoliša ugrožavanjem okoliša otpadom, opisanog i kažnjivog po članku 196. stavku 2. Kaznenog zakona.

U optužnici se dvojici okrivljenika stavlja na teret da su od 1. rujna 2019. do 30. travnja 2020. u podnožju brda u kraškom terenu na području općine Lišane Ostrovičke bacili najmanje 50 velikih vreća klaoničkog otpada. 

Tereti ih se da su, zaklane životinje izvan registriranog ili odobrenog objekta i bez veterinarskog pregleda bacili u u najmanje pet  navrata, protivno odredbi čl. 48. st. 1. Zakona o veterinarstvu te Pravilniku o nusproizvodima. Kazneno djelo su počinili iako su znali da je odlaganje klaoničkog otpada na takav način zabranjeno i opasno,

To su učinili na mjestu od kojeg se stotinjak metara dalje nalazi izvor pitke vode te se kućanstva na tom području za izvor pitke vode koriste bunarima, kao i na mjestu kojim se kreću i životinje, pa su time pristali na moguće uzrokovanje smetnji u kakvoći podzemlja i tla te širenje zaraznih bolesti na druge ljude, domaće ili divlje životinje.

06. svibanj 2024 13:10