StoryEditorOCM
KalelargaRAT S PTICAMA

„Liburnija” na kolodvor postavila mrežu protiv golubova – zbog ispiranja ptičjeg izmeta stizali su astronomski računi za vodu

Piše Predrag Opačić
26. veljače 2020. - 18:11

Već godinama „Liburnija” pokušava pronaći rješenje za zagađenje zadarskog kolodvora u režiji – golubova! Jata ovih ptica, nastanjena pod svodom zgrade, izmetom su uneređivala cijeli kolodvor, ali nijedan dosadašnji pokušaj „Liburnije” nije urodio plodom.

- Stvarno smo pokušavali svašta, probali smo ih na različite načine tjerati, postavljali smo „iglice”, ali nismo uspijevali. Sada smo postavili zaštitnu mrežu sa šiljcima koja bi golubove trebala spriječiti u gniježđenju ispod lukova kolodvorskog svoda. Nije jeftino, ali se nadamo da će ovo biti trajno rješenje, kaže Edvin Šimunov, direktor „Liburnije”.

Za mrežu je „Liburnija” potrošila preko 60.000 kuna, navodi direktor gradskog prijevoznika, napominjući da se do istog rješenja došlo i prošle godine, ali je tada stigla još skuplja ponuda, pa se odustalo. Šimunov kaže da je tada pokušao financijsku pomoć zatražiti od vlasnika poslovnih prostora na kolodvoru, ali su oni sve prepustili „Liburniji” kao vlasniku kolodvora.

Radovi na postavljanju mreže su na samom kraju, a čeka se samo još ispiranje zatečene prljavštine. Zbog ptičjeg izmeta, „Liburniji” su dosada za tjedno ispiranje stizali računi za vodu teški desetke tisuća kuna, kaže direktor „Liburnije” nadajući se da će mreže trajno smanjiti račune za vodu i zagađenje prostora na kolodvoru.
 

24. travanj 2024 20:25