StoryEditorOCM
KalelargaU VELEBITSKOM KANALU

Lučka kapetanija jučer iz mora spasila četiri osobe. Krenuli su po plivača koji se utapa, putem našli još dvoje u gumenom brodiću i jednog na luftiću!

Piše Zadarski.hr
19. srpnja 2021. - 09:26

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je u nedjelju, u popodnevnim satima, poziv o plivaču koji se zbog jake bure utapa nedaleko od mjesta Seline u Velebitskom kanalu.

Brodica lučke ispostave Starigrad isplovljava svega pet minuta nakon poziva i na prijavljenoj poziciji spašavaju plivača, kao i dvije osobe u gumenoj brodici na vesla koje su se nalazile nedaleko spašenog plivača. Radi se o stranim državljanima.

Prilikom povratka u Starigrad nailaze na osobu (strani državljanin) koja pluta na madracu na napuhavanje i traži pomoć. Nakon ukrcaja četvrte osobe na brodicu, kapetan ispostave Starigrad i djelatnik ispostave privezuju brodicu u Starigradu.

Cijela akcija spašavanja, od poziva do privezivanja brodice, trajala je 45 minuta. Iako se inicijalno spašavalo jednu osobu, prilikom iste akcije spašene su još tri osobe. Ovakva akcija spašavanja naglašava koliko je važno podizanje svijesti o opasnostima koje su uvijek prisutne na moru, čak i najiskusnijim osobama te kako se potrebno dobro informirati o vremenskim prilikama prilikom izlaska na more.

22. lipanj 2024 02:15