StoryEditorOCM
KalelargaMODERAN PRISTUP

Marko Mijić osnovao novu Udrugu umirovljenika "3. Dob": "Odbacujemo zastarjelo djelovanje, naše članove šaljemo na tečaj informatike!"

Piše M. K.
20. svibnja 2024. - 11:01

U Zadru je osnovana nova Udruga umirovljenika „3. Dob“ čiji će ciljevi biti uključivanje i organiziranje umirovljenika grada Zadra i županije radi ostvarivanja boljeg materijalnog i društvenog položaja umirovljenika i osoba treće dobi, ostvarivanje suradnje s drugim udrugama i maticama umirovljenika, organima državne uprave, sindikalnim i drugim ustanovama, koji se svojim programima zalažu u rješavanju pitanja značajnih za život i rad umirovljenika - javio je predsjednik Udruge  Marko Mijić, mag.turist.komunikolog.

- Udruga „3. Dob“ će odbaciti dosadašnje zastarjele, stereotipne načine djelovanja, koje prakticiraju postojeće Udruge umirovljenika u gradu Zadru, već će napraviti dodatni iskorak u poboljšanju socio-ekonomskog i svakog drugog statusa umirovljenika kroz kvalitetne programe rada i povlačenje Europskih sredstava, namijenjenih osobama treće životne dobi. S ciljem veće socijalizacije umirovljenika, Udruga će potaknuti druženja i razmjenu iskustava sa svim postojećim zainteresiranim udrugama širom RH i zemalja u okruženju, organizirati seminare iz informatike i financijskog poslovanja, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, razna putovanja, tematske zabavne večeri i kreativne radionice, a kroz stručne analize i predavanja eminentnih stručnjaka iz područja prava, ekonomije, sociologije, psihologije, medicine, kineziologije i drugih znanstvenih disciplina pružit će im se savjetodavna i svaka druga pomoć.

U svezi navedenog Udruga će, kao ni jedna do sada, nastojati uspostaviti suradnju sa zadarskim Sveučilištem, kako bi realizirala određene projekte iz Plana i programa rada, kao što su primjerice „Primjena informatike“, „Anksioznost i stres kod starije dobi“ „Zdravo starenje“, „Uzdržavanje i nasljedstvo“ i sl. Seminari takvog tipa će umirovljenicima omogućiti stjecanje praktičnih vještina osnova rada na računalu, pretraživanja i komunikacije putem interneta, korištenja smartphonea te usluge e-Građani, dok će ciklusom „Anksioznost i stres“ bolje upoznati s psihološkim teorijama i istraživanjima koja se odnose na stres i suočavanje sa stresom uz poseban naglasak na proces starenja. Ako tomu dodamo predavanja iz prava o uvjetima za odlazak u punu ili prijevremenu mirovinu, doživotnom uzdržavanju, nasljedstvu, sociologije o ulozi umirovljenika u hrvatskom društvu onda smatramo da će Udruga biti od neprocjenjive pomoći umirovljenicima i tako opravdati cilj svoga postojanja. Važno je napomenuti da osim umirovljenika članovi Udruge mogu postati svi građani treće životne dobi, pa stoga očekujemo da će naš Program rada privući mnoge, koji su željni druženja, uzajamnih poznanstava, usvajanja novih znanja i tehnologija, kako ne bi mogli zaostajati za mlađim generacijama - vlastitom djecom, unučadi, rodbinom i prijateljima - istaknuo je Mijić.

03. srpanj 2024 14:33