StoryEditorOCM
KalelargaNA SVEUČILIŠTU

Međunarodni skup o pomorskim kartama: Venecija ih je kroz povijest vrlo mudro koristila poručujući da je gospodar Jadrana

Piše Zadarski.hr
23. svibnja 2024. - 18:20

U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru i online otvorena je međunarodna znanstvena konferencija „Early modern nautical charts: information sources, navigation means and communication media“, koju organiziraju Sveučilište u Zadru i Hrvatsko kartografsko društvo.

Na dvodnevnoj konferenciji sudjeluje 13 izlagača a na svečanosti otvorenja rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić govorio je o važnosti karata kroz povijest.

Rektor Faričić, koji se obratio i u ulozi voditelja projekta NACHAS, istaknuo je kako izlagači u svojim izlaganjima govore o povijesti kartografije, ali posebno o povijesti pomorske kartografije te kako su istraživanja provedena u suradnji s knjižnicama, arhivima i muzejima u Hrvatskoj i Italiji, najviše u Veneciji u kojoj su sačuvane izrazito vrijedne karte. Ali karte se čuvaju i diljem svijeta, pa i u privatnim kolekcijama u SAD-u. Većina je omogućila bezuvjetno korištenje građe što je važno za komparativne analize pomorskih karata, istaknuo je rektor Faričić, pojašnjavajući kako su karte izvor geografskih podataka o moru i važno navigacijsko pomagalo ali i sredstvo komunikacije.

Današnja definicija karte je prema interpretaciji Međunarodnog kartografskog društva sredstvo komunikacije, u analognom obliku u prošlosti i u digitalnom obliku u sadašnjosti. Dobar primjer je Venecija koja je kroz povijest u tom smislu vrlo mudro koristila karte poručujući da je gospodar Jadrana nazivajući ga Golfo di Venezia.

image

Međunarodni skup u Znanstvenoj knjižnici

Unizd/Slobodna Dalmacija

Veliku prekretnicu u razvoju kartografije donijela je geodezija krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

Projekt je rezultirao s više zapaženih istraživanja koja se zasnivaju na više od stotinu karata koje uglavnom u cijelosti imaju prikaze Jadranskog mora, rekao je Faričić.

Na otvorenju je govorio i predsjednik Organizacijskog odbora konferencije doc. dr. sc. Tome Marelić koji je pojasnio da konferencija nosi ime jedne od završnih etapa projekta međunarodnog karaktera kroz kojeg su izlagači priredili širok spektar tema.

Na konferenciji će se raspravljati o ranonovovjekovnim pomorskim kartama kao važnom obliku kartografskog izražavanja i komunikacijskom mediju usmjerenom na morska područja, otoke i obalu kopna. Konferencija ima za cilj okupiti znanstvenike iz različitih područja vezanih uz povijest kartografije i navigacije kako bi predstavili svoja najnovija istraživačka dostignuća i raspravili o znanstvenoj važnosti svog rada.

Pozvani predavač na konferenciji NACHAS je profesor Georg Gartner, predsjednik Međunarodnoga kartografskog društva (International Cartographic Organization – ICA) čije izlaganje je na programu drugog dana konferencije.

Konferencija je dio istraživačkog projekta IP-2020-02-5339 Ranonovovjekovne pomorske karte Jadranskog mora: izvor spoznaja, sredstvo navigacije i medij komunikacije (NACHAS) koji financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ).

16. lipanj 2024 11:04