StoryEditor
KalelargaNOVA PROMJENA

Meteorolozi DHMZ-a izdali specijalno priopćenje: Od utorka temperature padaju i 10 stupnjeva, bit će snijega, moguće i pijavice. No zima se vraća samo nakratko

Piše PSD
4. travnja 2021. - 12:01
Vlado Kos/Cropix

Nakon promjene početkom blagdanskog vikenda s kojom je osvježilo, lokalno bilo i izraženijih pljuskova te bure koja je obilježila i sam blagdan Uskrsa, ponedjeljak će donijeti mirnije i toplije vrijeme, najavili su u nedjelju u specijalnom priopćenju naslovljenom 'Nalet zime' meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

No, upozorili su, pad tlaka zraka, jačanje jugozapadnjaka i juga najavit će novu promjenu koja svojom glavninom stiže u utorak.

- Već kada smo se ponadali da smo se sasvim oprostili od zimskih uvjeta, oni će nas ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti. Naime, sa sjeverozapada će se do naših krajeva tijekom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog zraka (slika 1.), najavljuju meteorolozi.

image
Slika 1. ECMWF prognoza temperature i geopotencijala na 500 hPa plohi od 5. 4. u 18 UTC do 8. 4. 2021. u 06 UTC
DHMZ

- Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom (slika 2.).

image
Slika 2. Aladin prognoza udara vjetra u utorak 6. 4. 2021. u 12 UTC
DHMZ

Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg. Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok, navode DHMZ-ovi meteorolozi u priopćenju.

- Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač (slika 3.), posebno u gorju! 

image
Slika 3. Debljina snježnog pokrivača, prognoza ECMWF modelom u srijedu 7. 4. 2021. u 06 UTC
DHMZ

Iako će oborine do srijede već posvuda uglavnom prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale. U uvjetima kada su mnoge biljke već procvale to nikako nije dobra vijest te je potrebno koliko je god moguće zaštititi osjetljivo bilje, upozoravaju meteorolozi.

Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme, zaključili su svoje specijalno priopćenje.

06. svibanj 2021 02:58