StoryEditorOCM
KalelargaJUTRO NAKON

Ministar Božinović: nije rješenje obrane Obrovca samo u zidovima, treba Zrmanju odmuljivati! Gradonačelnik Župan: pokušali smo prije 17 godina...

Piše M.K.
16. svibnja 2023. - 09:44
Zbog obilnih kisa rijeka Zrmanja se izlila iz korita i poplavila grad. Ministar Davor Bozinovic obisao poplavljena podrucja u Obrovcu. Na fotografiji: Matej Rudic, Davor Bozinovic, Bozidar LonginLuka Gerlanc/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović da je izjavu jutros u poplavljenom Obrovcu gdje je, kazao je, noć protekla bez novih većih problema, nema ozlijeđenih osoba, a žurne službe sprječavaju štetu i brinu o sigurnosti građana. 

- Pozdravljam vas u Obrovcu, tu smo praktički od sinoć, uz sve naše žurne službe koje su radile od samog početka ove bujične poplave koja je zadesila Obrovac na način da se ovako nešto ne pamti... Sve sastavnice sustava Civilne zaštite angažirane su na pomoći građanima Obrovca kojima ovom prilikom zahvaljujem jer su se sami i uz vodstvo žurnih službi maksimalno angažirali na otklanjanju opasnosti... Ključno je da nema žrtava, što se tiče šteta o tome ćemo razgovarati kad se situacija smiri. Vremenska situacija je nepovoljna, kiša i dalje pada u cijeloj Hrvatskoj i daleko je od toga da možemo reći da je opasnost prošla, rastu vodostaji Une, Kupe i Save... To je opasnost sama za sebe. Obrovac je kritična točka s obzirom na zaleđinu Velebita i krško zemljište, voda se nakuplja i izbija svaki put na drugom mjestu... Prati se situacija i ja sam uvjeren da sve sastavnice stručnih službi odrađuju velik posao, kvalitetno i profesionalno, a vidjet ćemo na što ćemo dodatno morati angažirati snage u danima koji dolaze. Danas je situacija u Obrovcu bolja, vodostaj opada, ali sve ovisi o tome što će se danas događati u Gračacu s Otučom i Velebitom. Zrmanja se podigla kao nikad u povijesti, tome je pridonijelo i jugo i morska plima s jedne strane i velika količina kiše s druge strane. To se sudarilo u Obrovcu i rezultate vidimo.

Moramo osvijestiti na razini cijele države da su poplave i požari ono što Hrvatsku čini najranjivijom u pogledu klimatskih promjena. Ovdje je napravljen obrambeni zid 2008. godine temeljem 100-godišnje procjene. Išlo se 30 centimetara više od najviše razine, ali postoji i faktor taloga koji se stvara godinama. Predstavnici Hrvatskih voda napravili su geološku podlogu i na ovoj lokaciji trebat će više aktivnosti, s jedne strane čišćenje dna od pijeska i mulja, s druge strane i podizanje zida što je jeftinije nego čistiti dno, ali ako nećemo odmuljivati Zrmanju pitanje je gdje ćemo završiti s tim zidovima u visini. Klimatske promjene više nisu teoretsko već praktično pitanje, ekstremne vrućine, požari... moramo i ovo ljeto računati na to - rekao je Božinović i dodao da je potrebno raditi više kada je u pitanju prostorno planiranje.

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan rekao je da je vodeni val u Obrovcu bio potpuno neočekivan.

- Količina padalina je bila u periodu od jednog dana kao od godišnjeg vodenog vala. Druga zamka je bila naše uvjerenje da je ovaj protupoplavni zid apsolutna zaštita da se nikad ovo ne može dogoditi. Dogodilo se i prelilo u kratkom roku. Nakon toga stožer i građani su sve učinili što su mogli. Imali smo pripremljeno 2 tisuće vreća. Za ovakav val trebalo bi puno više. Zadnji put pokušaj odmuljivanja bio je prije 17 godina. Angažirali smo jedan brod koji je trebao čistiti pijesak, taj se brod pokvario, drugi više nismo mogli naći. Što se tiče odmuljivanja, tu se godinama vadio pijesak s kojim se pola Zadra izgradilo prije nego što su se kamenolomi otvorili... - prekinula je Antu Župana jaka kiša u Obrovcu gdje je vodostaj Zrmanje dosegao povijesna 302 centimetra.

19. travanj 2024 15:13