StoryEditorOCM
KalelargaNESTAJE CRNA TOČKA

Ministar Butković i službeno uveo Strabag u radove na raskrižju Žmirići, uskoro naš čeka i nova regulacija prometa

Piše AVŠ
11. prosinca 2023. - 14:03

Ministar Oleg Butković i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić danas su službeno u projekt rekonstrukcije raskrižja na Žmirićima (DC306) s ulicama Put Nina i Matije Gupca uveli izvođača radova, zagrebački Strabag. Projekt je vrijedan više od 5,7 milijuna eura, a predviđeno trajanje je 15 mjeseci.

Obuhvat zahvata je dosta veći od samog raskrižja te uključuje izgradnju obilaznih prometnica sa svom komunalnom infrastrukturom pa će ukupna duljina rekonstruiranih i izgrađenih cesta iznositi oko tri kilometra.

Jedan kilometar odnosi se na rekonstrukciju Ulice Put Nina, dok će se Ulica Matije Gupca, odnosno Hrvatskog sabora u produžetku, preobraziti u duljini 836 metara. Rekonstruirana državna cesta sastojat će se od dva kolnička traka, od kojih će svaki imati dva prometna traka, međusobno razdvojena zelenim pojasom. U zoni raskrižja izgradit će se lijevi i desni skretači, pa će Žmirići u budućnosti izgledati kao "mini autocesta" s ukupno šest prometnih traka. Projekt predviđa i izgradnju biciklističkih staza što će razveseliti brojne bicikliste u smjeru Nina. 

No ono što su priželjkivali vozači, a riječ je naravno o rotoru, prometna struka odavno je odbacila pa će na raskrižju Žmirići i nakon rekonstrukcije ostati semafori. Štoviše, projekt predviđa i dodatnu semaforizaciju na spojevima s obilaznicama, koje će kasnije biti u statusu gradskih cesta. Jedna alternativna prometnica obilazi trgovinu Plodine i izlazi kod benzinske postaje, dok druga kruži oko centra Hey park, i to paralelno s cestom koja je nedavno uređena za pristup tom prvom zadarskom retail centru. Cesta koja spaja Ulicu Matije Gupca i D306 bit će duga nešto više od 350 metra, dok će se prometnica koja spaja Ulicu Hrvatskog sabora i D306 urediti u duljini od cca 580 metara.

Dok radovi budu trajali promet će se odvijati uz posebnu regulaciju. Očekivao vrijeme dovršetka projekta je oko 15 mjeseci, što znači da bi se rekonstruiranim raskrižjem trebalo moći voziti na ljeto 2025. godine.

Direktor Škorić predstavio je tijek radova ministru, državnom tajniku Josipu Bilaveru, gradonačelniku Branku Dukiću, županu Božidaru Longinu i drugima koji su jutros bili na Žmirićima. 

03. svibanj 2024 07:14