StoryEditorOCM
KalelargaSLUŽBENI ĐIR

Ministrica o Narodnom muzeju: Osnivači NMZ-a mogu biti Grad i Županija ili se određene zbirke mogu odvojiti. Odluka ovisi o njihovom dogovoru

Piše MGM
3. rujna 2021. - 13:35

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek danas je stigla u službeni radni posjet Gradu Zadru gdje je u sklopu programa održala sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem te županom Božidarom Longinom

Posjetili su Državni arhiv, Konzervatorski odjel i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, te su na kraju obišli gradilište novoobnovljene Providurove palače.

- Zadar je završetkom ovih brojnih zgrada dobio jedinstveni prostor u kojem će moći prezentirati bogatu zbirku današnjeg Narodnog muzeja. S obzirom na različite koncepcije koje su se prezentirale proteklih godina, a u svijetlu našeg novog Zakona o muzejima koji je otvorio mogućnost suvremenijeg načina upravljanja muzejima, danas smo poslušali stavove vezane uz budućnost postava odnosno izložbenih djelatnosti koje će se odvijati u ovim prostorima - naglasaila je ministrica te nastavila:

- Ono što je dogovoreno je da će se uz pomoć i Hrvatskog muzejskog vijeća i stručnjaka Ministarstva kulture, ali i drugih matičnih muzeja, ubrzati rad na postavu koji će biti prezentiran, a onda će se dalje donositi odluke. Sve su opcije otvorene, a ambicija Grada je da osnuje posebni gradski muzej, a mogućnost je i da ustanova Narodni muzej ima zajedničke osnivače, i Grad i Županiju, ili pak mogućnost da se određene zbirke odvoje. Odluka će u prvom redu ovisiti o dogovoru Grada Zadra i Zadarske županije - rekla je u atriju Providurove palače Obuljen Koržinek.

Župan Longin je istaknuo kako će nakon završetka obnove Providurove palače rijetko tko u Hrvatskoj imati ovakav prostor za predstavljanje kulturne baštine. Potvrdio je također kako će uskoro sjesti za stol s gradonačelnikom i dogovoriti najbolji način kojim će se to prezentirati. Dukić je pak istaknuo da je želja Grada da ovaj prostor bude središte kulture.

- U suradnji sa Županijom i Ministarstvom krenut ćemo u realizaciju postava. Vjerujem da će prije ili kasnije to postati Muzej Grada Zadra, ali to je proces koji će trajati i u kojem će biti potrebno oformiti cijeli ovaj kompleks kako bi postao dnevni boravak naših građana - zaključio je.

19. travanj 2024 14:25