StoryEditorOCM
KalelargaNIKOLINA BRNJAC

Ministrica u Zadru: "Svaka destinacija morat će izraditi svoj plan upravljanja na temelju komunalnih resursa. Bez toga nema održivog turizma"

Piše AVŠ
4. kolovoza 2023. - 14:25

"Svi gradovi i mjesta koji spadaju u indeks turističke razvijenosti 1 i 2, a Zadar je u toj kategoriji, morat će na osnovu komulanih resursa donijeti planove upravljanja i izračuna osnovnih kapaciteta. Jedino tako možemo imati zadovoljno lokalno stanovništvo te turiste. Kroz te planove upravljanja, jedinice lokalne samouprave će predložiti projekte koji su im od posebnog značaja za razvoj destinacije, a oni su, pak, važni zbog nove omotnice za europsko financiranje jer ćemo ih vezati uz Fond za turizam. Već se sada radi na pravilnicima za planove upravljanja koji će vrijediti za sve lokalne turističke zajednice, a sankcije za nedonošenje bit će njihovo gašenje odnosno prilika da se projekti financiraju iz Fonda za turizam. Iznimno je važno da upravljamo destincijom i što da znamo što želimo - rekla je ministrica turizma Nikolina Brnjac nakon što je sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem i Mariom Palekom, direktorom gradske turističke zajednice, održala sastanak oko novog Zakonu o turizmu koji će na snagu stupiti iduće godine.

- Moramo znati kakav turizam želimo. Bez plana upravljanja  nema održive destinacije- poručila je ministrica. 

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić kazao je kako je turizam dvosjekli mač za sve destinacije.

– Vjerujem da će ovi alati omogućiti da nam lokalno stanovništvo bude zadovoljno, a samim time i gosti koji dolaze u destinaciju. Nedostatak hotelskog smještaja u Zadru još uvijek je naša bolna točka, međutim vjerujem kako ćemo skorom prezentacijom urbanističkog plana otvoriti vrata novoj skupini gostiju i većoj kvaliteti destinacije. Pokrenuli smo razvoj Strategije  turizma čija je izrada pred nama, tu je i rješenje problema parkinga. Svi vidimo da Polutok ne može podnijeti 20 tisuća automobila, istaknuo je Dukić.

Na komentar kako je direktor "Obala i lučica" na odlasku kazao kako Zadru ne trebaju garaže, Dukić je kazao:

"Vjerojatno zato i odlazi u mirovinu". 

Odlična statistika

Direktor TZG Zadra Mario Paleka predstavio je rezultate dosadašnje turističke sezone koji su 24 posto veći u dolascima i 11 posto veći u noćenjima u odnosu na prvih sedam mjeseci protekle godine.

-  Srpanj je također 10 posto bolji u dolascima i 2,5 posto u noćenjima. Brojke su nam svima važne, ali krajnje je vrijeme da zapravo počnemo provoditi politiku održivog turizma, što će nam novi zakon omogućiti- kazao je Paleka.

02. svibanj 2024 22:48