StoryEditorOCM
KalelargaGRADONAČELNIK BRANKO DUKIĆ O BROJKAMA S VIŠNJIKA

Minus za Ritu Oru će biti podmiren iz proračuna, to je bio prihvatljiv financijski rizik za jednu od najvećih zvijezda

Piše Zadarski.hr
2. rujna 2019. - 19:26
wine_festival10-060419

Nakon primanja prvog financijskog izvješća od strane Š.C. Višnjik, gradonačelnik Branko Dukić očitovao se na temu organizacije koncerta svjetske zvijezde Rite Ore u Zadru:

"Prije svega čestitam svima uključenima u organizaciju koncerta, a pogotovo vodstvu i djelatnicima Višnjika koji su u kratkom vremenu uspjeli organizirati koncert na svjetskoj razini. Kada su mi iz Turističke zajednice došli s prijedlogom za organizaciju koncerta Rite Ore i iznijeli sve organizacijske i financijske rizike, donijeli smo odluku da ćemo podržati tu manifestaciju. Pružila nam se prilika u Zadar dovesti jednu od deset najvećih glazbenih zvijezda u ovom trenutku i odlučili smo se tu priliku maksimalno iskoristiti. Razrađeno je više scenarija od kojih je onaj najoptimističniji značio financijski pozitivnu nulu, što je podrazumijevalo prodaju 8.000 ulaznica. Isto tako, predstavljen je scenarij koji je podrazumijevao prihvatljiv financijski rizik, a koji se pokazao realan s obzirom na kratak period od objave do održavanja koncerta. Pritom, vodili smo računa o najvišoj prihvatljivoj cijeni ulaznice, kako bismo prije svega omogućili i našoj djeci da koncert kakav su do sada mogli gledati isključivo u Londonu ili drugim metropolama zapadne Europe dožive u svom gradu. To je razlog zbog kojeg je cijena ulaznice ovog koncerta bila najniža na čitavoj turneji.

Direktor Š.C. Višnjik Denis Karlović izvijestio me da je minus koncerta po prvim izvješćima na razini od 720.000 kn što upada u okvire koje smo mi kao grad postavili ispred Višnjika kao organizatora te će taj iznos biti podmiren iz proračuna.

Prihvaćam da Rita Ora nije svakome po ukusu, konkretno ni ja, a vjerujem i cijela moja generacija nismo njeni fanovi, ali vjerujem kako se svi možemo složiti da se radi o jednoj od najvećih zvijezda, a svi koji su prisustvovali koncertu jednoglasno potvrđuju da je isti bio na najvišoj razini. Istina je da dvorana nije bila dupkom puna, kako je znala više puta biti, no neistina je da je bila poluprazna ili da je koncert bio fijasko kako su se neki nažalost trudili prikazati ga. Pozitivni efekti koje organizacija ovakvih događanja donose gradu ne mjere se isključivo prodanim ulaznicama. Sigurno smo mogli dovesti izvođače iz neke od zemalja iz okruženja koji bi bili jeftiniji i koji bi lakše napunili dvoranu i s kojima bi koncert završio u plusu, no to nije uloga grada i gradskih poduzeća niti turističke zajednice. Zadar je uvijek ciljao više od toga.

Najveći projekti u novijoj povijesti grada, kao što su Višnjik ili Morske orgulje, imali su svoje protivnike i nisu odmah donijeli financijsku korist. Svako veće događanje, kao što je na primjer Wings for life, koji se sad već tradicionalno odvija u Zadru, nosi sa sobom financijsko ulaganje, koje se onda gradu višestruko vraća. Moji prethodnici, zajedno s upravom i građanima stvarali su trajnu vrijednost i naša je obveza to nastaviti.

Vjerujem da su i koncerti svjetskih zvijezda kao što je Rita Ora, koja samo na svom FB ima preko 15 milijuna pratitelja, dio onoga što Zadar treba raditi kako bi nastavio svoj rast.

Negativna atmosfera pojedinaca, politikantstvo od strane onih koji pokušavaju skrenuti temu s afera u vlastitim redovima nikad nije i neće utjecati na naš rad. Zadar je krasilo zajedništvo i vjerujem da to i u budućnosti može biti naša najveća snaga. Svakako sam otvoren za kritike i za prijedloge kako iduće događanje napraviti na još višoj razini, a vjerujem da će se bar oni čija su djeca došla kući oduševljena koncertom suzdržati od politikantstva na ovu temu.

U zadanim okvirima svi uključeni pružili su svoj maksimum i zato im se još jednom zahvaljujem. Sportski centar Višnjik pokazao je  svoju tehničku i organizacijsku sposobnost organizirati događanje i s najvišim zahtjevima, a sigurno da ćemo u budućnosti pokušati organizirati slična događanja znatno ranije i s još većim uspjehom.

28. svibanj 2024 12:24