StoryEditor
KalelargaVIDEO / FOTO: ODRŽAN PROSVJED ISPRED ZADARSKOG SUDA ZBOG PUŠTANJA NA SLOBODU OSUMNJIČENIKA ZA GRUPNO SILOVANJE

Mladi u crnom zapalili svijeće, nosili su majice s natpisom "Sama si to tražila" i veliki transparent "Žene i djevojčice žrtve HR pravosuđa"

Piše Zadarski.hr
17. listopada 2019. - 00:48
prosvjed_sud4-161019

Studenti i građani prosvjedovali su u srijedu navečer pred zadarskim Županijskim sudom zbog nedavne odluke suca istrage Ivana Markovića da se petorica mladića osumnjičenih za silovanje maloljetnice puste na slobodu uz mjere opreza.

Odjeveni u crno, nosili su majice s natpisom "Sama si to tražila" i veliki transparent "Žene i djevojčice žrtve HR pravosuđa". Na ulici ispred suda zapalili su svijeće, a u jednom je trenutku jedan muškarac na komadu papira ispisao "zatvoreno zbog preuređenja" te kleknuo ispred ulaza u sud, javlja Dnevnik.hr.

Prosvjed je organizirao Klub studenata/ica sociologije Antifjaka, a na svom su Facebook profilu objavili i tekst u kojem su objasnili što ih je ponukalo na ovu akciju.

"U još jednom u nizu slučajeva nasilja nad djevojčicama i ženama, sudovi u Zadru su pokazali da im zaštita žrtve nije prioritet, kao ni, razmjerno zločinu, kazniti počinitelje. Pokazali su nerazumijevanje trauma djevojčica i žena, a potom ih i sami dodatno traumatizirali dugotrajnim sudskim procesima prebacujući pritom dio krivnje s počinitelja na njih. Umjesto društvenog korektiva i mjesta ravnopravnosti, sudovi su (p)ostali nadgradnja ostalih institucija te javnih i privatnih prostora koji djevojčice i žene ušutkavaju, etiketiraju i diskriminiraju.

 

Zato vas pozivamo da zajednički pokrenemo paljenje svijeća i simbolički zapalimo iskru podrške svim djevojčicama i ženama žrtvama pravosuđa i pokažemo im da teret krivnje kojeg nose je zapravo teret neodgovornog sudstva i licemjerne društvene okoline koja preispituje njihovu nedužnost i moralnost, a time nemoral i krivnju počinitelja opravdava.

Rasvjetljavanje mraka pravosuđa započet će performansom žena u crnini kojim će se pokopati nepravda sudova i okoline prema djevojčicama i ženama, a potom i upaliti iskra otpora etiketama i diskriminaciji kao čin neupitne podrške žrtvama", navedeno je u pozivu na prosvjed.

Prosvjedi nazvani "Pravda za djevojčice" najavljeni su za subotu u više gradova Hrvatske - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Labinu.

16. lipanj 2021 17:53