StoryEditorOCM
KalelargaPRIPREMITE SE NA 'PAKLENI PONEDJELJAK', DANAS ĆE PASTI NOVI TEMPERATURNI REKORDI

Moglo bi biti i do 40 stupnjeva Celzijevih!

Piše Jutarnji.hr
12. kolovoza 2019. - 11:00
kupanje_riva15-270619

U ponedjeljak će biti sunčano, a danju u većini krajeva vrlo vruće, s najvišom dnevnom temperaturom između 35 i 40 °C.

Vjetar će u unutrašnjosti uglavnom biti slab, a na Jadranu ujutro burin, zatim umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, na sjevernom dijelu jugozapadnjak, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Premda je već u nedjelju temperatura zraka ponegdje u Dalmaciji bila blizu 40 °C, u ponedjeljak će biti još i viša - gotovo diljem Hrvatske bit će vrhunac toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, upozorava HRTa prenosi Jutarnji.hr.

Ponegdje su mogući i novi temperaturni rekordi.

Osim vrućine, koje će biti i u nižem gorju, mnogima bi mogla smetati i sparina pa se preporuča smanjiti aktivnosti na otvorenome, a i ne zanemarivati ostale savjete, uobičajene kod iznimno vrućih dana.

Stoga podsjećamo na najvažnije preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - nastojte rashladiti prostor u kojem boravite, izbjegavajte koliko možete izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, jedite laganu i nezačinjenu hranu, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu i široku odjeću te posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami.

Osim vrhunca vrućine, tijekom sunčanog ponedjeljka nekima bi mogao smetati i sve zamjetniji pad tlaka i sve nepovoljnije biometeorološke prilike, a u utorak i dolazak vlažnijeg te nestabilnijeg zraka, s kojim će ponovno u mnogim mjestima biti kiše, često i u obliku pljuskova s grmljavinom.

24. travanj 2024 06:24