StoryEditorOCM
KalelargaEKOLOŠKA KATASTROFA

More kod Posedarja i Maslenice zagađeno mazutom iz Zrmanje, curi već dva dana iz ostataka nekadašnje Tvornice glinice na Bravaru!

Piše M. K.
15. svibnja 2023. - 11:18

Pored svih nevolja s poplavom, u moru kod Posedarja i kod Maslenice primjećeno je zagađenje mazutom iz Zrmanje, u koju curi već dva dana, a dopire iz ostataka nekadašnjih postrojenja Tvornice glinice na Bravaru.

Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu prešao je povijesnu razinu i još uvijek raste pa su Hrvatske vode proglasile sinoć izvanredno stanje.

Tamo su tijekom cijele noći pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka i Split,  Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH  i djelatnici Hrvatske vode s mještanima i ostalim operativnim snagama civilne zaštite punili vreće s pijeskom i povećavali zaštitni zid kako bi obranili uži dio grada od nabujale Zrmanje. Na terenu su i pripadnici HGSS-a Gospić, Šibenik, Split i Zadar, a čamci za potrebe evakuacije stanovništva su spremni.

Na terenu su tijekom cijele noći dežurali i županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić i voditelj Službe Civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić.

“U Obrovcu je poplavljen dio stare jezgre grada, prizemlje općinske zgrade te pojedini poslovni prostori te za sada  nisu poplavljeni stambeni objekti. Sve operativne snage na čelu sa vatrogasnim postrojbama,  Stožerima civilne zaštite Gračaca i Obrovca te predstavnicima Civilne zaštite Zadaske županije  i mještanima čine maksimalne napore u obrani od poplave.  Stanje na području Gračaca jutros se pomalo smiruje, rijeka Otuča vratila se u svoje korito.  I dalje vatrogasci i pripadnici HGSS -a te Crvenog križa  rade na ispumpavanju vode i pružaju pomoć stanovništvu.”, rekao je načelnik Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković dodajući  da će se proglasiti elementarna nepogoda bude li šteta u visinu zakonskog minimuma te da je Županija uvijek spremna pružiti potporu.

 

25. travanj 2024 08:02