StoryEditorOCM
KalelargaPROMETNI PROBLEMI:

MUNJEVITA FRONTA SA SJEVERA RASHLADILA HRVATSKU Kiša ponegdje prešla u snijeg, zbog oluje kamioni ne mogu nijednom cestom u smjeru Rijeke i Istre

Piše Jutarnji list
26. veljače 2020. - 22:18

Hladna fronta koju su najavljivali meteorolozi stigla je tijekom srijede u Hrvatsku i donijela kišu, snažan vjetar, ponegdje i tuču, a u dijelovima unutrašnjosti i snijeg zbog čega su nastali i brojni problemi u prometu. Prema podacima Hrvatskog autokluba od 21 sat, mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje. U priobalju puše jak vjetar s mjestimice olujnim udarima. U Gorskom kotaru, Lici te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pada snijeg. Zbog olujnog vjetra, snijega i zimskih uvjeta trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Rijeci i Istri, i obratno.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu na cestama u Gorskom kotaru i Lici:

Gorski kotar

    A6 Rijeka-Zagreb na dionici Bosiljevo-Kikovica;

    DC3 Zdihovo-Stubica-Kupjak-Delnice-Rijeka;

    DC32 GP Prezid-Parg-Delnice;

    DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin;

    DC203 GP Brod na Kupi -Delnice;

    DC305 Parg-Čabar;

    DC501 Gornje Jelenje-čvor Oštrovica-Meja-Križišće-Šmrika;

    ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak;

    ostale županijske i lokalne ceste na području Vrbovskog.

Lika

    DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac;

    DC23 Žuta Lokva-Senj;

    DC25 Korenica-Lički Osik i Gospić-Karlobag;

    DC42 Poljanak-Poljanak;

    DC50 Žuta Lokva-Lički Osik;

    DC52 Špilnik-Korenica;

    DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;

    DC218 Užljebić-Dobro Selo-Mazin-Bruvno;

    DC429 Selište Drežničko-Prijeboj;

    DC522 čvor Udbina-Čvor Gornja Ploča;

    ŽC5103 Dobroselo-Brotnja;

    ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac;

    sve lokalne i županijske ceste na području Korenice.

A6 samo za osobna vozila

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica.

Zbog jakog vjetra na Krčkom mostu (DC102), autocesti A7 između čvorova Orehovica i Šmrika, lokalnoj cesti LC Križišće-Kraljevica te Jadranskoj magsitrali (DC8) između Senja i Karlobaga promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene, dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

U prekidu su:

    trajektne linije: Prizna-Žigljen, Brestova-Porozina i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;

    katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Rijeka-Rab-Novalja;

    brodske linije: Zadar-Preko i Mali Lošinj-Unije-Susak.

Opet snijeg

Prema najnovijoj prognozi glavnog HRT-ovog meteorologa Zorana Vakule, već tijekom četvrtka slijedi smirivanje, pa i gotovo posvuda razvedravanje, 'ali već navečer i u noći na petak novo padanje. I to opet koječega, većinom kiše, gdjegod i snijega. No, i to samo prolazno i kratkotrajno, već tijekom petka će vrijeme mnogima biti gotovo pa sjajno!', kaže Vakula.

Za vikend pak opet južina, s njom i iznadprosječna toplina, ali i nova oborina...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

- U četvrtak će još u istočnoj Hrvatskoj ujutro biti pretežno oblačno, uz malo kiše, a zatim će se barem djelomice razvedriti. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadni vjetar. Jutro hladnije nego u srijedu, a najviša dnevna temperatura oko 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano, samo ujutro uz više oblaka. Prema večeri i noći očekuje se novo naoblačenje sa zapada. Poslijepodne će zapuhati umjeren jugozapadnjak, a dnevna temperatura bit će između 9 i 11 °C.

U gorskim krajevima još ujutro može biti slabih oborina, uglavnom susnježice i snijega, a danju će biti barem djelomice sunčano, uz umjeren jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, uz umjeren sjeverozapadnjak u okretanju na jugozapadnjak, a samo će u noći i ujutro uz obalu biti i jake bure. Navečer i u noći na petak očekuje se novo naoblačenje s kišom, u gorju susnježicom i snijegom.

U Dalmaciji ujutro te ponovno navečer bit će više oblaka, a danju će prevladavati sunčano. Puhat će umjeren do jak, prema otvorenom i vrlo jak sjeverozapadnjak, koji će poslijepodne okrenuti na jugozapadni i južni vjetar.

Jakog sjeverozapadnog vjetra bit će i na jugu Hrvatske, uz umjereno valovito i valovito more, prema otvorenom i jače valovito. Navečer će vjetar oslabjeti i okrenuti na južni i jugozapadni. Ujutro još može biti mjestimične kiše, zatim će se razvedriti, a navečer ponovno naoblačiti.

Nakon oborina kojih će u kopnenom području biti u noći na petak, do nedjelje će biti barem djelomice sunčano i uglavnom suho. Novo naoblačenje s kišom slijedi u nedjelju te ponovno u utorak. Jutro će u subotu biti hladno uz mraz, a dnevna temperatura i dalje će biti viša od prosjeka za doba godine.

Na Jadranu također u petak i subotu barem djelomice sunčano, u nedjelju oblačnije uz povremenu kišu, koje ponovno može biti i u utorak. Nakon sjevernog i sjeverozapadnog vjetra, u subotu će zapuhati jugo te jačati, uz porast temperature, osobito jutarnje, a u utorak će okrenuti na buru, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

20. travanj 2024 08:45