StoryEditorOCM
KalelargaDRUGO PO REDU

Na državnom natjecanju u mentalnoj aritmetici škola ‘Malac Genijalac‘ četiri medalje osvojili su mali Zadrani

Piše Zadarski.hr
24. svibnja 2023. - 13:20

Na drugom Državnom natjecanju u mentalnoj aritmetici škola ‘Malac Genijalac‘ u nedjelju je sudjelovalo oko 200 djece iz cijele Hrvatske. Natjecanje je održano na Sveučilištu Sjever u Varaždinu koje je bilo i partner ovog projekta.

Četiri medalje stigle su u Zadar malcima iz zadarske škole Malca Genijalca, od čega dvije zlatne!

U pismenom dijelu prvo mjesto je osvojila Cvita Baljak, a Mikula Jordan drugo. Najbolja u mentalnom računanju (Anzan) bila je Matea Pirović, a Mikula Jordan osvojio je treće.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode radnje mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka. Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću koje vizualizacijom i simulacijom pokreta djeca postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja (pribrajanja i oduzimanja) i nekoliko brojeva u jednoj sekundi!

Mentalna matematika (kategorija Super Um) je namijenjena za djecu od 10 do 17 godina, a oni mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod te izračunavanja dana za određeni datum i godinu. Nažalost, naše natjecateljice u ovoj kategoriji nisu mogle sudjelovati ove godine iz osobnih razloga, a polagali smo velike nade u njih.

Na otvorenju natjecanja govor je održala organizatorica, Ines Slunjski, a osim brojnih sponzora, natjecanje je podržao i grad Varaždin uz pročelnicu Upravog odjela za društvene djelatnosti Danijelu Vusić, ali i Varaždinska županija sa županom Anđelkom Stričakom koji je i službeno otvorio natjecanje.

 

 

19. travanj 2024 15:05