StoryEditorOCM
KalelargaOBEĆANJE IZ PRORAČUNA

Na javnom savjetovanju odluke nezavisne liste Enija Meštrovića, jedna od njih je i sufinanciranje roditelja čija se djeca liječe izvan Zadra

Piše Iva Ivanac
3. travnja 2023. - 15:52

Grad Zadar je u javno savjetovanje pustio dvije odluke koje su nezavisni vijećnici Enija Meštrovića zahtijevali u sklopu pregovora o novom prijedlogu proračuna za ovu godinu.

Jedna odluka je vezana uz sufinanciranje smještaja roditeljima čija se djeca liječe izvan Zadra, dok je druga odluka vezana uz sufinanciarnje izvanškolskih aktivnosti djeci čiji roditelji ostvaruju pravo na dječji doplatak. 

Rok za dostavu primjedbi i prijedloga na nacrte odluke je 30 dana od dana objave, odnosno do 30. travnja 2023. godine.

Odluka o smještaju za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra

Pravo na smještaj imaju roditelji/zakonski skrbnici koji imaju prebivalište na području grada Zadra, a čija se djeca zbog težih bolesti, za koje ne postoji mogućnost pružanja adekvatne zdravstvene skrbi u OB Zadar, moraju liječiti u jednoj od bolnica na području RH.

Opravdanost potrebe liječenja u bolnici izvan Zadra, dokazivala bi se uputnicom izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, odnosno mišljenjem i preporukom odgovarajućeg liječnika specijaliste.

Roditelji čija se djeca l.iječe izvan zadra imali bi pravo na unajmljene stanove ili na sufinanciranje troškova smještaja.

- Za potrebe smještaja u unajmljene stanove Grad Zadar uzet će u dugoročan najam (najmanje pet godina) dva stana u Zagrebu i jedan stan u Splitu, svaki veličine minimalno 75 kvadrata, koji se sastoje od barem tri spavaće sobe, kuhinje, blagovaone, dnevnog boravka i wc-a, te su u potpunosti useljivi, a ukupna cijena najma svakog stana ne prelazi iznos od 1500 eura mjesečno. Korisnici smještaja popunjavat će unajmljene stanove redom prvenstva podnošenja zahtjeva. Svi oni koji zbog popunjenosti kapaciteta unajmljenih stanova i/ili činjenice da je smještaj potreban u drugim gradovima izvan Zagreba odnosno Splita, ostvaruju pravo na sufinanciranje troškova smještaja kojeg sami pronađu. Visina iznosa sufinanciranja troškova smještaja priznaje se prema računu stvarno nastalih troškova, a u maksimalnom iznosu od 600 eura mjesečno. Ukoliko trošak smještaja prelazi navedeni iznos, taj dio troškova korisnici smještaja podmiruju vlastitim sredstvima, navodi se u odluci. 

Oni kojima se smještaj bude sufinancirao mnoraju imati uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite, odnosno mišljenje i preporuka liječnika specijaliste, potvrdu/otpusno pismo da dijete boravilo u bolnici, potvrdu o plaćenom trošku smještaja za korišteni smještaj izvan unajmljenih stanova. Sredstva iz blagajne bi se roditeljima koj ima pravo na sufinancirane stanove morala isplatiti najkasnije osam dana od podnošenja zahtjeva

Odluka o sufinanciranju troškova izvanškolskih aktivnosti djece čiji roditelji ostvaruju pravo na doplatak za djecu

Pravo na sufinanciranje troškova (članarine) izvanškolskih aktivnosti imaju roditelji/skrbnici koji imaju prebivalište na području Grada Zadra i koji ostvaruju pravo na dječji doplatak. Visina sufinanciranja troškova izvanškolskih aktivnosti utvrđuje se u iznosu od 15 eura mjesečno po jednom djetetu, dok pravo na sufinanciranje troškova izvanškolskih aktivnosti vrijedi samo za mjesece u kojima je dijete obavljalo izvanškolsku aktivnost.

kako bi roditelji ostvarili pravo na sufinanciranje izvanškolski aktivnosti potrebno je priložiti potvrdu kojom se dokazuje da je roditelj odnosno skrbnik korisnik prava na doplatak za djecu te potvrdu o mjesečnoj uplati članarine ustanovi ili udruzi u kojoj je dijete prakticiralo provođenje izvanškolskih aktivnosti.

Djeca, čiji su roditelji odnosno skrbnici korisnici dječjeg doplatka, a koja nisu uključena u sportske klubove moći će bez naknade pohađati Univerzalnu sportsku školu dva puta tjedno u organizaciji Sportske zajednice Grada Zadra.

17. travanj 2024 05:22