StoryEditorOCM
KalelargaUPOZORENJE ZA KUPAČE

Na plaži Kolovare podignuta crvena zastava! Zabranjeno kupanje zbog sumnji na onečišćenje mora!

Piše M. Kalajžić
16. kolovoza 2022. - 14:40

Zbog sumnji na onečišćenje mora ispred plaže Kolovare, koncesionar Obala i lučice da je nalog spasilačkoj službi da plavu zastavu zamijene crvenom.

Crvena zastava znači trenutnu zabranu kupanja, odnosno situaciju u kojoj kupanje nije sigurno. To nam je potvrdio direktor Obale i lučica Edo Duka koji je takav nalog dao nakon razgovora s direktorom Odvodnje Grgom Peronjom.

- Odvodnja je ispustila oborinske vode u more na Kolovarama u subotu, nakon jake kiše. Objasnili su da je došlo do prelijeva oborinskih voda i da su to morali učiniti. Odmah smo reagirali i kontaktirali Zavod za javno zdravstvo kako bi izvršili mjerenja kakvoće mora. Do objave tih rezultata mi smo naložili podizanje crvene zastave, kako sigurnost kupača ne bi došla u pitanje. Crvena se zastava diže zbog pojave morskog psa, jakih valova i slično. To je neki vid predostrožnosti dok se ne uvjerimo da je sigurnost kupača neupitna. Na to smo obavezni kao koncesionari - kazao je direktor Duka.

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Benito Pucar rekao nam je kako su jutros na Kolovarima uzorke vode uzimali djelatnici Zavoda za javno zdrastvo Zadar. 

- Prvi rezultati analize bit će u srijedu u deset sati, dok će drugi nalazi stići za 48 sati. Na površini nije bilo vidljivog onečišćenja, ali djelatnici mi govore kako se nekakav miris mogao osjetiti, istaknuo je Pucar.

Zašto je Odvodnja usred turističke sezone ispustila oborinske vode na najvećoj gradskoj plaži, pokušao je jutros objasniti direktor Grgo Peronja:

- Radi se o prelijevu oborinskih voda koji se aktivirao zbog velike količine kiše koja je naglo pala prije nekoliko dana i "povukla" za sobom dio onečišćenja iz glavne cijevi, ali u omjeru razrjeđenja koji je dozvoljen zakonom. More je sve već "ispralo", onečišćenja mora nema - izjavio je u utorak ujutro direktor odvodnje Grgo Peronja, nakon što smo objavili video snimku na kojoj se vidi kako u moru u neposrednoj blizini plaže Kolovare "kulja" kanalizacija poput gejzira.

- Baš tako, poput gejzira se aktivira taj prelijev oborinskih voda, ali samo kad se dogodi veća količina oborina. Na tom mjestu postoje dvije cijevi oborinskih voda, jedna je duga 500 metara, a ova druga je kraća, oko stotinu metara i služi da se aktivira kad se prepuni glavna cijev, da se ne bi dogodilo poplavljivanje grada. S obzirom da čitavo ljeto nije pala kiša, uslijed velikih oborina prepunila se glavna cijev i onda se aktivirala ova kraća koja je za sobom povukla i određenu količinu onečišćenja. Ali to nije kanalizacijska cijev i nema opasnosti za građane. Takvih prelijeva ima na još nekoliko lokacija i služe upravo za tu svrhu, ali mi to kontroliramo i nema potrebe za uznemiravanjem - ponovio je Peronja.

Stalni posjetitelji Kolovara tvrdili su da se „određeni miris” po fekalijama osjećao već nekoliko dana i to neposredno uz bove koje ograničavaju plažu, a uzrok je najvjerojatnije u subotu kad se dogodio ispust.

Koji - teško da može biti opravdan!

Obavijest

Na službenim web stranicama Obale i lučica istaknuta je obavijest:

Poštovani korisnici,
obavještavamo Vas da plaža Kolovare trenutno nije u mogućnosti održati najbolje uvjete kvalitete za kupanje te Vas molimo da istu ne koristite za kupanje. O ponovno stečenim uvjetima za kvalitetno kupanje bit ćete obaviješteni putem medija javnog priopćavanja.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

Kupači se ipak - kupaju?

Iako istaknuta crvena zastava znači zabranu kupanja, dosta kupača to ne zna, pa ih spasioci moraju upozoravati da ne ulaze u more.

Samo se još jednom podignula crvena zastava na plaži Kolovare, bilo je to zbog jakih valova koji su razbili dio obale.

 

 

23. lipanj 2024 06:06