StoryEditorOCM
Kalelarga80 METARA

Na rivi će se graditi novi mul u cijeloj dužini! Sadašnji je u takvom stanju da ga je nemoguće produžiti. Bilaver: Osigurat ćemo novac...

Piše IN
24. kolovoza 2022. - 11:22

Gradit će se novi mul na zadarskoj rivi!

- Nažalost, stanje sadašnjeg mula izgrađenog u vrijeme Austro-Ugarske je jako loše. Stručnjaci su otvorili njegovu unutrašnjost i utvrdili da cijelom svojom dužinom podlokan i statički ugrožen. Na takav mul raditi planirano produženje značilo bi dodatno ugroziti njegovu stabilnost koja se ne bi mogla nositi s utjecajem mora. Morat će se cijeli sadašnji mul ukloniti i izgraditi novi u dužini od 80 metara. U tu dužinu uključen je i planirani produžetak od 15 metara - potvrdio nam je Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu prometa, mora i infrastrukture, zadužen za more i EU fondove.

Uklanjanje postojećeg i izgradnja novog mula znači i trošak više sredstava koja bi se trebala osigurati kkroz postojeći projekt preko Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU).

- Novac ćemo osigurati i tako nastaviti radove koji trebaju početi za dvadesetak dana. Sadašnji mul se miče jer struka kaže da je to najbolje rješenje i gradit ćemo novi - ističe Bilaver.

Početka radova na mulu očekuju se sredinom rujna, a posao kompletnog uređenja zadarske rive od Foše do Mosta, zajedno s mulom, treba biti završen do ljeta iduće godine.

Ukupna vrijednost projekta Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna. Nositelj posla je Lučka uprava Zadar.

Dosad je završen potez od Mosta do Liburnske obale, te većina grubih radova na obalnom dijelu Nove rive gdje je u tijeku oblaganje šetnice kamenim pločama.

23. travanj 2024 14:50