StoryEditorOCM
KalelargaVREMENSKA PROGONOZA

Na zadarskom području puše orkanska bura, a vrlo brzo nam stiže jača promjena vremena pa iskoristite sunčane dane

Piše Vijesti SD
26. travnja 2023. - 07:39

Razvedrilo se u većem dijelu zemlje, oblačnije je u Gorskom kotaru i Lici, na krajnjem istoku zemlje, u dijelu Dalmacije, piše N1.

Probleme stvara jak vjetar, sjeverac i sjeveroistočnjak pušu u većini predjela. Bura je na udare orkanska pod Velebitom, ali i u dijelu Dalmacije. Na automatskoj postaji Makarska udari jutros prelaze 115 kilometara na sat.

Stoga ne čudi da su na snazi ograničenja u prometu.

“Zbog olujnog vjetra promet je dopušten samo za osobna vozila:

– autocestom A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnim cestama Gračac-Obrovac-Karin);

– državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).”

U nastavku srijede bura će slabjeti, prema otvorenom moru dominirat će sjeverozapadnjak. Osim toga, treba računati i na mogućnost prolazne kiše ili pljuskova, prije svega u sjeverozapadnoj unutrašnjosti uz granicu sa Slovenijom, u Gorskom kotaru i Lici, unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Drugi dio tjedna isto ne donosi potpunu stabilizaciju. Uz lokalno jači razvoj naoblake, može biti prolaznih pljuskova, osobito u gorskom područjima. Ipak, danju će uglavnom postupno biti toplije prema kraju tjedna. No, bit će i sve češći pljuskovi, osobito početkom novog tjedna, s kojim stiže i zahladnjenje, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali, piše N1.

23. travanj 2024 12:20